Србија и Балкан

Прве реакције представника опозиције на најаву нових избора у Београду

Представници листе "Србија против насиља" траже спровођење препоруке ОДИХР-а, коалиција НАДА сређивање бирачког списка, док представници покрета "Ми – глас из народа" сматрају да су избори расписани под притиском Запада
Прве реакције представника опозиције на најаву нових избора у Београду© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Представници дела опозиционих странака затражили су данас, после одлуке Председништва СНС да се одрже нови избори у Београду, да се пре њих спроведу препоруке ОДИХР-а и да се побољшају изборни услови.

Кандидат листе "Србија против насиља" за градоначелника на изборима 17. децембра Владимир Обрадовић оценио је за лист "Данас" да је одлуком да се одрже нови избори у Београду "СНС признала да је изгубила изборе" и затражио да се испуне све препоруке ОДИХР-а.

Одборник листе "Србија против насиља" Добрица Веселиновић написао је на платформи Икс да је "следећи корак заједничка борба за поправљање изборних услова".

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић оценио је да нови избори треба да се одрже у најкаснијем законском термину како би се спровеле све препоруке ОДИХР-а, првенствено оне које се односе, како је рекао, на сређивање бирачког списка.

Грбовић очекује и активно укључење институција ЕУ да се наредни избори, како је рекао, не би организовали под истим условима као претходни.

Странка слободе и правде је у саопштењу навела да је Александар Вучић, како кажу, признао да ће бити нових избора у Београду и да влада мора да примени све препоруке ОДИХР-а одмах, а не за четири године.

Та странка је саопштењу, после обраћања председника Вучића, навела да очекују долазак мисије у складу са резолуцијом Европског парламента и успостављање механизама надзора над применом препорука ОДХИР-а о изборима у Србији.

Председница београдског одбора ССП Мила Поповић оценила је у саопштењу да је овим "добијена битка за сваког човека у Београду" и да је уверена да ће до победе и "ослобађања" доћи након наредних избора.

Коалиција НАДА у саопштењу наводи да нови избори у Београду могу бити пут за решавање политичке и институционалне кризе само под условом да буду одржани уз сређивање бирачког списка и отварање медија како се не би поновиле неправилности са прошлих избора.

Они су поручили да ће учествовати у разговору са свим релевантним политичким субјектима у Србији о дефинисању услова како би грађани на тим изборима могли, како кажу, слободно да бирају.

Борислав Антонијевић са листе за Београд "Ми - глас из народа" оценио је за "Данас" да се СНС одлучила за нове изборе због, како каже, притиска са Запада.

Он сматра да су променили одлуку "због неког вида притиска од стране Запада да је превише нерегуларности било у овим изборима да би се завршило нерегуларном куповином неких одборника".

Председништво СНС раније данас је донело једногласну одлуку да се у Београду одрже нови избори.

image