Србија и Балкан

И труднице ће бити вакцинисане против великог кашља?

Републичка стручна комисија за педијатрију и за имунологију требало би да одговори на овај захтев, а као главни разлог са наводи превентивна заштита за бебе до два месеца старости
И труднице ће бити вакцинисане против великог кашља?www.globallookpress.com © West Coast Surfer/moodboard

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да је ревизију вакциналних картона деце могуће извршити само на упису деце у вртиће и школе, као и да су тренутно, услед епидемије великог кашља, највећи проблем бебе које тек у другом месецу могу да приме вакцину, због чега се разматра могућност вакцинисања трудница.

"Проблем су највише бебе које су до два месеца старости, које тек у другом месецу примају вакцину против великог кашља, а можемо рећи да заиста постоји епидемија великог кашља. Републичка стручна комисија за инфективне болести је разматрала могућност да се ацелуларном, односно мртвом вакцином, вакцинишу труднице да би заштитиле ту децу у прва два месеца. Да ли ће до тога доћи остаје да се изјасни Републичка стручна комисија за педијатрију и за имунологију", нагласила је министарка.

Грујичићева је подсетила да је обавеза да сва деца буду вакцинисана према календару вакцинација.

"Врло је непопуларно забранити неком детету да уђе у колектив или да уђе у школу или у вртић, јер је невакцинисано. Много је важније разговарати с родитељима и много је важније да се врати поверење у медицину засновану на доказима", рекла је министарка Грујичић.

Како је навела, у малим срединама практично сва деца су примила ваксине ММР и Ди-Те-Пер против великог кашља.

Министарка је апеловала на родитеље да уредно вакцинишу своју децу.

"Замолићу све родитеље да буду одговорни према своје деци. То што сте прочитали две, три пасуса или чланка на интернету, не значи да знате медицину", поручила је Грујичићева.

Нагласила је да ће Е-картони, када буду готови, омогућити свима увид у податке о примљеним вакцинама.

"Тако да ће и педијатар и лекар опште праксе, односно људи који воде рачуна о здрављу деце, имати комплетну вакцинацију. Знате да када путујете у иностранство идете стално у Дом здравља да добијете потврде о вакцинама које сте добили. То више неће бити потребно. Све ће бити дигитализовано и ви ћете имати у свом Е-картону тачне податке о вакцинама које сте примили", рекла је Грујичићева.

image
VV inauguration
banner