Свет

Научница упозорава: Свет је у кризи, глобални број сперматозоида опада

Научница Шана Свон већ деценијама испитује утицај хемикалија на људску плодност
Научница упозорава: Свет је у кризи, глобални број сперматозоида опадаGetty © Christopher Furlong / Staff

Више од две деценије, научница Шана Свон испитује ефекте хемикалија које ремете рад ендокрина (ЕДЦ) на људске хормоне. Међу ове хемикалије спадају пестициди, биспенсоли који јачају пластику и користе се у производњи посуда за храну или флашица за бебе и фталати који омекшавају пластику која се користи за паковање или, на пример, баштенска црева за заливање.

Последњих година, трагови ЕДЦ-а проналажени су у мајчином млеку, плаценти, урину, крви и сперми.

Свон тврди да "безопасни" производи у нашој кухињи, купатилу или баштенској шупи можда смањују број сперматозоида. Они такође могу утицати на репродуктивни систем нерођене деце. Импликације ЕДЦ-а на људско здравље не престају ту: они могу да поремете функцију штитне жлезде, изазову рак и гојазност.

Ако је ова хипотеза - да свет улази у кризу плодности - тачна, мораћемо да преиспитамо начин на који кувамо, једемо, производимо и пакујемо робу широке потрошње и поново размислимо о индустријским процесима, рекла је Свон "Фајненшел тајмсу".

Не говорим о сценарију из "Слушкињине приче", рекла је Свон алудирајући на роман Маргарет који замишља свет у коме загађивачи доприносе репродуктивној несрећи. Али драматично повећање сурогат мајчинства и употреба потпомогнуте репродукције су предзнаци за њу и плаши се да истиче време за упозорења о ономе што она назива "претњом човечанству".

Не прихватају сви научници претпоставку да је број сперматозоида опао, иако су независне студије које су покривале Кину, Француску, Бразил и јужну Индију дошле до сличних закључака. Неки критичари тврде да чак и ако је пад стваран, утицај на изгледе мушкарца да постане отац је прецењен.

Студија са Харварда наводи да више сперме није нужно показатељ здравља или плодности. Број сперматозоида варира зависно од "тела, екологије и временских периода", рекли су истраживачи и оптужили Свон и њене колеге за расизам и сексизам, јер "ситуира мушка тела и окружења која су означена као 'западна' као узорна, природна и сада угрожена".

Свон то побија, истичући да њен најновији рад, објављен прошлог новембра, сугерише да број сперматозоида опада широм света. Научници о климатским променама суочили су се са сличним скептицизмом, приметила је она.

"Људи су говорили: „Ох, па, сада је топло. Али температуре ће пасти. И таква је клима.' Па, у ствари, то није случај". Иако прихвата да број сперматозоида нижи од просека не мора нужно да осуди мушкарца на бездетност, постоји консензус да када број сперматозоида достигне одређени ниво - испод око 40 милиона сперматозоида по милилитру сперме - плодност може бити нарушена.

Хемикалије које је успела да најдиректније повеже са репродуктивним здрављем су фталати и пестициди, где су она и други пронашли убедљиве доказе о узрочно-последичној вези између репродуктивних поремећаја и хербицида. Други истраживачи, каже она, пронашли су подједнако непобитне доказе о штети репродуктивном здрављу од других класа ЕДЦ-а, као што су бисфеноли.

Њена главна преокупација остаје како да упозори свет који је још увек углавном несвестан претње од ЕДЦ-а. "Сви на овој планети служимо као заморчићи", каже она. "А нико нас није питао."

image