Србија и Балкан

Мали: Циљ је БДП од 100 милијарди, а просечна плата 1.400 евра

Министар финансија је истакао да верује да ће нову Владу Србије чинити најбољи људи и да су нам данас потребни jединство и слога
Мали: Циљ је БДП од 100 милијарди, а просечна плата 1.400 евра© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Сваки индикатор економије Србије апсолутно је позитиван, и то не тврдимо само ми већ је то потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ) и све остале међународне финансијске институције, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Мали је у интервјуу телевизији "Прва" подсетио да је Србија прошле године имала привредни раст од 2,5 одсто упркос свим изазовима када је, како је истакао, чак и једна Немачка остваривала негативне стопе раста.

"Једна мала Србија и даље расте. Први пут смо у историји прешли тај ниво од 69 милијарди евра БДП-а, а поређење ради, пре само 11 година наш БДП био је 33 милијарде. Дакле, расте нам БДП, расте богатство наше земље и до 2027. са пројектом 'Скок у будућност', са новим, додатним инвестицијама хоћемо да достигнемо тај ниво од 100 милијарди евра БДП", рекао је Мали.

Министар  је навео да је влада је оправдала своју економску политику и да ће пројекат "Србија 2027" бити огроман корак напред.

"Имамо рекордну ниску незапосленост од 9,1 одсто. Пре 11 година сваки четврти грађанин није имао посао. Како више улажете, више инвеститора долази и више људи ради. Уложићемо у инфраструктуру, железнице, све сфере друштвеног живота. Те године морамо да успемо да дођемо до те цифре од 100 милијарди БДП", каже Мали.

Мали је подсетио и да је уз све помоћи привреди и грађанима, Србија сачувала стабилност и да је наш јавни дуг који је у односу на БДП од 52,3 одсто крајем прошле године, а данас још нижи, далеко испод нивоа Мастрикта од 60 одсто.

Мали је, говорећи о саставу нове владе истакао да сви воле да спекулишу о томе, али да он верује да ће владу чинити најбољи људи.

Министар је говорио о забрани динара на Косову и Метохији.

"Трудимо се из дана у дан да решимо проблем који је Курти сам изазвао. Нећемо одустати од тога да нађемо решење. То је само један део притиска који видите. Погледајте са колико изазова се сусреће наш председник. Оно што нам је данас потребно је јединство и слога, да сачувамо нашу Србију као независну и суверену. Упркос томе што развијеније земље показују знакове слабости, ми излазимо са јасним циљевима", рекао је Мали.

Према његовим речима у децембру 2027. године просечна плата ће бити 1.400 евра, а пензија 650 евра.

"Смејали су се Вучићу када је рекао да ћемо прећи 500 евра, па смо и то урадили. То су огромни кораци напред. Дакле ми смо потпуно стабилни, знамо шта радимо, и кључно је да очувамо раст", каже он.

Мали је о предстојећим изборима у Београду рекао да су то најважнији избори и да је важно да буде јединство руководства и на нивоу локала и на нивоу републике.

"Видели смо како је изгледао град за време Драгана Ђиласа. Ми ћемо изаћи са конкретном политиком. Ако мисле да ће неко други да их доведе на власт, варају се, одлучиће грађани. Даћемо све од себе, ићи ћемо пуним плућима ка бирачима и мислим да ћемо остварити још боље резултате", поручио је Синиша Мали.

image
VV inauguration
banner