Економија

Мали: Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније

Реч је о веома важним протоколима у оквиру иницијативе Отворени Балкан, а захваљујући чијој примени ће грађани три земље имати могућност уласка на територију било које стране са важећим личним документом и моћи да се запосле без издавања радних дозвола, рекао је министар финансија
Мали: Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је данас званично успостављено јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније и најавио да ће електронске услуге за пријаву радника на овом тржишту грађанима постати доступне током следеће недеље, као и да ће портали е-управе три земље бити повезани.

Он је оценио да ће успостављање јединственог тржишта рада допринети даљем економском напретку и већим инвестицијама у наш регион, као и побољшању квалитета живота грађана земаља потписница. Од њега ће, додао је Мали, корист имати како грађани, тако и привреда региона у целини, јер се проширењем тржишта рада отварају веће пословне могућности и за појединце и за компаније.

Према његовим речима, укидањем сувишне папирологије и процедура, грађани три земље потписнице ће моћи лакше да налазе боље запослење и раде, а што ће допринети већој циркулацији и повезивању људи у региону.

Мали је објаснио да је данас почела примена Протокола о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана и Протокола о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и подсетио да су ова два протокола потписана у јануару у Скопљу на Самиту лидера Западног Балкана.

"Реч је о веома важним протоколима у оквиру иницијативе Отворени Балкан, а захваљујући чијој примени ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније имати могућност уласка на територију било које стране са важећим личним документом о слободном кретању и могућност запослења у све три земље без издавања радних дозвола", објаснио је Мали.

Додао је да ће истовремено привредни субјекти који послују у земљама потписницама, лакше долазити до недостајућих кадрова. Истакао је и да ће јединствено тржиште рада допринети даљем расту грађевинске индустрије, туристичког и угоститељског сектора, сектору информационо-комуникационих технологија.

Како је навео, Влада Србије подржава и активности на стварању услова за слободну трговину и појачано инвестиционо улагање, а наша земља је последњих година апсолутни лидер у региону Западног Балкана и обара све рекорде када је реч о привлачењу страних директних инвестиција.

"У 2023. години смо привукли рекордних 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Такође, наша земља је прва по нивоу страних директних инвестиција на Западном Балкану и у периоду од три године имамо око 60 одсто укупних инвестиција у тај регион", навео је Мали.

Он је подсетио да је успостављање јединственог тржишта рада резултат иницијативе "Отворени Балкан", коју је покренуо председник Србије Александар Вучић.

image
VV inauguration
banner