Србија и Балкан

Протест на Цетињу због Мандића, он поручио: Осећам се угодно (ВИДЕО, ФОТО)

Група грађана данима је позивала на протест јер у град долази Андрија Мандић, шеф црногорског парламента

На Цетињу се данас одржава свечано Прво редовно пролећно заседање Скупштине Црне Горе, а испред зграде окупила се група људи у знак протеста.

Окупљени су незадовољни што је на челу Скупштинe Андрија Мандић, траже да буде смењен, а своје суграђане преко друштвених мрежа позивали на протест.

Припадници Специјалне полицијске јединице формирали су живи зид око зграде Скупштине на Цетињу.

Међу окупљенима су посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Оскар Хутер, портпарол те партије Милош Николић, генерални секретар ДПС Александар Богдановић, главни и одговорни уредник дневног листа Побједа Драшко Ђурановић...

Мандић је ушао у зграду Скупштине Престонице Цетиње нешто пре десет сати.

Седница је почела на време, али је након оштрих речи посланика Демократске партије социјалиста Оскара Хутера одређена пауза. Хутер је оптужио Мандића и његову странку да не поштују Цетиње.

Након тога су посланици коалиције "За будућност Црне Горе" скочили из посланичких клупа. Мандић је потом одредио паузу.

Градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић саопштио је да је Цетиње и зграда Престонице под скандалозном опсадом због најављеног мирног протеста.

Група грађана је раније поручила да "Вучићев војвода Андрија Мандић мисли да су Цетињани заборавили кад је пре непуну деценију и по довукао аутобусе својих бандита да насилно одржи промотивни скуп у Хотелу Гранд, кад је руља насртала на наше суграђане".

Мандића су такође оптужили да 30 година промовише фашизам, а највише их боли што је у црногорски парламент унео тробојку.

"Зна се коју је Србија имала заставу. Ако ко мало историје зна, они су имали заставу са свињском главом док смо ми имали ову заставу", рекао је један од учесника протеста Радован Перовић.

Веома угодно се осећам што смо данас на Цетињу, рекао је Мандић отварајући седницу Скупштине.

"Желим да искажем високо поштовање престоници Црне Горе – Цетињу. Имате привилегију ви Цетињани да су ваши преци створили Црну Гору и да се сва данашња Црна Гора окупљала у овом граду", рекао је Мандић и додао да су преци који нису Цетињани препознавали искру слободе из овог града.

Мандић је казао да није сигуран да су сви који протестују на Цетињу данас Цетињани, јер сматра да то и није воља већинског Цетиња.

"То што данас једна група људи троши кредит својих предака, то је њихов избор и нека наставе тако да раде. Исказујем поштовање за сваког грађанина Цетиња. Мислим да нас политика помирења коју промовишем води напред, а ко хоће да буде заробљеник старих црногорских подела и омраза, нека тако настави да ради", поручио је Мандић.

Иначе, ово није први пут да ДПС организује протесте на Цетињу од када су, предвођени Милом Ђукановићем, августа 2020. године изгубили власт након више од три деценије.

На готово идентичан начин су 25. марта 2021. године дочекали тадашњег премијера Здравка Кривокапић, који је на власт дошао захваљујући тадашњем Демократском фронту и пре свега Андрији Мандић који му је уступио прво место на изборној листи на изборима одржаним августа 2020., када је срушен вишедеценијски режим Мила Ђукановића.

И тада је Цетиње било блокирано припадницима полиције, а гвоздена ограда је штитила прилаз згради Скупштине Престонице.

Вишедневни протести припадника ДПС, које је предводио Ђукановић, одржани су на Цетињу крајем августа 2021. године против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру. Град је тада био блокиран са свих страна, а патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије су из Подгорице до Манастира пребачени хеликоптером, под заштитом полиције.

Подсетимо, председник Црне Горе Јаков Милатовић није инаугурисан на Цетињу, што је до тада био обичај, због великих тензија у том граду. Милатовић је чак у току изборне кампање физички нападнут при уласку у салу где се одржавао предизборни скуп на Цетињу.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner