Србија и Балкан

Брнабић: Дачић ће председавати до избора нове Владе Србије: ОДИХР-у упућено писмо за изборе

Јуче сам одржала седницу Владе, усвојили смо неке важне одлуке и закључке, рекла је премијерка
Брнабић: Дачић ће председавати до избора нове Владе Србије: ОДИХР-у упућено писмо за изборе© FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

Први потпредседник Владе Ивица Дачић ће председавати Владом Србије до избора нове владе, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић, која је предложена за новог председника Скупштине Србије.

"Јуче сам одржала седницу Владе, усвојили смо неке важне одлуке и закључке. Поздравила сам се са министрима, а Дачић ће председавати Владом Србије", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Конститутивна седница Скупштине Србије биће настављена у понедељак, 11. марта у 11 часова, а на дневном реду је избор председника парламента.

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић рекао је да је договорено на седници Председништва СНС-а да је кандидат за председницу Скупштине Србије Ана Брнабић.

Мисија ОДИХР на БГ изборима биће прва за било које локалне изборе у свет

Председница Владе је изјавила да ће мисија ОДИХР-а на београдским изборима, за коју је Влада упутила позивно писмо, бити прва ОДИХР-ова посматрачка мисија за било које локалне изборе на свету.

Она је рекла да је ОДИХР-у упућено позивно писмо да на београдске изборе пошаље посматрачку мисију, као и да је ОДИХР-у послато позивно писмо да у Србију пошаљу неког експерта само за бирачки списак и да се у складу са најбољим међународним нормама види шта још може да се уради да бирачки списак буде још транспарентнији.

Навела је да су већ испуњене две препоруке ОДИХР-а од којих је прва препорука број 13. из финалног извештаја овог тела којом се каже да сви јавни простори морају да буду отворени за све политичке актере.

Према њеним речима, ова препорука је донета зато што је, наводно, било случајева да је неко желео да изнајми неку просторију, јавни простор, па му је била ускраћена та могућност.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе је 7. марта формирало тим у самом Министарству коме сваки политички актер може да се јави потпуно транспарентно и да каже да је хтео да има догађај у овој и оној месној заједници или дому културе а да му није дозвољено и Министарство државне управе и локалне самоуправе ће одмах реаговати, тако да је то отклоњено", рекла је Брнабић.

Навела је да је друга препорука број 23. из финалног извештаја ОДИХР-а, којом би требало да се спречи чекање у редовима за гласање.

"Поента је да се смање одређена бирачка места, односно да се поделе на два или три. Министарство за државну управу је дало препоруку свим локалним изборним комисијама да се поделе она бирачка места која имају више од 1.800 бирача", указала је Брнабић.

Избори ствар закона, а не дебате

Брнабић je изјавила и да датум одржавања београдских избора није ствар дебате него закона и навела да је расписивање ових избора обавеза председника Скупштине Србије.

"То је ствар закона, а не дебате, осим ако не желимо да се не формира скупштина и не изабере њен председник, да се све пролонгира, да се самим тим унедоглед даље пролонгира избор владе. То је супротно интересима нашег народа и државе а у интересу је да се што пре формирају институције", рекла је она гостујући на ТВ Прва.

Реагујући на изјаве неких представника опозиције да им је 28. април као датум одржавања избора неприхватљив, јер почињу празници, одржава се Београдски маратон, а 3. маја је годишњица масакра у Основној школи "Владислав Рибникар", Брнабић је истакла да је то ужасно и показатељ да су то политичари који желе да искористе ужасну трагедију и невероватан злочин.

"А што се тиче тога да ли су одмори или не, то ми је помало и смешно. То је опет неки фејк, лажни наратив у коме је као све толико ужасно и катастрофално, али је приоритет одмор, па ћемо после одмора ваљда да рушимо тај ужасан режим", рекла је она.

Коментаришући предлоге који се могу чути од неких представника опозиције да би ваљало донети лекс специјалис којим ће избори били одложени док се не примене препоруке ОДИХР-а рекла је да се одлагањем само губи време.

"Какав лекс специјалис? Па они су тражили те изборе, инсистирали на њима. Ево идемо поново на изборе, па ваљда то желите. Ваљда треба да будете најсрећнији на свету", навела је Брнабић.

image