Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Ко то тамо јуриша на Кримски мост?

Гост у новој епизоди "Локомотиве" је истраживач са Института за међународну политику и привреду Никола Марковић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Ко то тамо јуриша на Кримски мост?

Аутори подкаста "Локомотива" Тиосав Пурић и Марко Николић у првом делу емисије су анализирали будуће председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама након што је и званично постало готово извесно да ће Доналд Трамп и Џо Бајден поново бити супарници 5. новембра након "супер уторка" - најбитнијег унутарстраначког дана за гласање.

Такав расплет можда и није превелико изненађење, али је зато оставка Викторије Нуланд из америчке владе многе изненадила јер долази након више од тридесет година активног залагања за војне агресије и бомбардовања широм света.

Нуландова је била једна до главних креаторки агресије на СР Југославију, а као саветница за националну безбедност Сједињених Америчких Држава била је заговорник рата у Ираку, а касније и идеје да се НАТО прошири на Украјину и Грузију, што је довело до рата у Украјини.

Бурно је и са европске стране Атлантика, након што је потврђена аутентичност аудио снимка немачких генерала који договарају напад на Кримски мост и изјаве председника Француске да би се трупе земаља НАТО чланица могле наћи у директном сукобу са Русијом, а на шта је министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров, одговорио осмехом.

Разлога за смех и радост ове недеље имао је и Џорџ Галовеј, британски политичар шкотско-ирског порекла који се вратио у британски парламент након што се кандидовао у конкуренцији локалних кандидата лабуриста и конзервативаца, док је британски премијер Риши Сунак чувши ту вест истог момента сазвао конференцију за штампу испред Даунинг стрита и изјавио да је Галовеј опасност по британску демократију.

У другом делу емисије аутори подкаста су разговарали са Николом Марковићем, истраживачем са Института за међународну политику и привреду о последицама сукоба између Израела и Палестине шест месеци од почетка рата, како су Сједињене Америчке Државе постале изоловане у међународним односима, какав положај заузимају арапске земље у овом сукобу, шта се мења након објављивања аудио транскрипта разговора немачких високих официра о плановима за напад на Кримски мост, као и шта би победа Доналда Трампа на председничким изборима могла да промени у Сједињеним Државама.

Марковић је истакао да интензивирање сукоба између Израела и Палестине креће још од 2021. године, као и да је арапски свет подељен по питању рата у Гази.

"Проблем арапских земаља кроз историју је нејединство, Египат није у ситуацији да војно интервенише у Гази јер постоји страх од египатских политичких елита да би шири сукобом са Израелом довео до краха египатске економије", поручио је Марковић.

 "Локомотива" подкаст се емитује сваке суботе у 20 часова на јутјуб каналу и сајту РТ Балкан.

image
VV inauguration
banner