Србија и Балкан

Албанац се "свети због смрти деде" у Другом светском рату: Пуцао и псовао српску мајку

Мушкарац Н.Н. из околине Призрена убрзо је притворен и одређено му је задржавање у трајању од 48 сати
Албанац се "свети због смрти деде" у Другом светском рату: Пуцао и псовао српску мајкуwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Албанац из места Мачитево код Призрена испалио је данас око поднева више хитаца у центру мешовитог села Доња Битиња у општини Штрпце, а на зиду куће Србина који живи и ради у Швајцарској, Светислава Стојковића, поставио венац са цвећем и поруком на албанском језику.

Мештани за "Косово онлајн" додају да им је мушкарац пред полицијом "псовао српску мајку".

Један од њих Јовица Сталетовић истиче да се можда само пуком срећом није десило ништа озбиљније и да нико није повређен.

"Негде око 11.45 сати смо чули појединачну, а затим четири пута рафалну пуцњаву. Док смо се питали шта је било, окупили смо се овде и видели да је венац постављен ту где не треба да буде, јер ту никада није постојао гроб. Сетио се после 81 године да му је деда погинуо у Другом светском рату, а убили су га Бугари, није погинуо од Срба", прича Сталетовић.

Пита се шта би било да се неко нашао у близини, као за Бадње вече прошле године?

"Могао је неко да настрада. Он се после тога вратио, метак стоји још увек ту, а чауре је сакупио", забринуто ће мештанин.

Инцидент је код становника изазвао страх.

"Уплашени смо, комшије су нам ту, шта знамо кога крију и шта раде, јер би и они сада требало да буду солидарни са нама. Са комшијама немамо лоше односе, али долазе са стране... Пре неколико вечери, на годишњицу смрти Адема Јашарија палили су ватру изнад цркве, а то нисмо пријавили. А, то су наше комшије радиле и провоцирале", казао је Сталетовић.

Мештани откривају и да су чланови исте албанске породице пре шест година покушали да у дворишту куће породице Стојковић поставе споменик, али су се тада окупили у знак протеста и споменик је одмах уклоњен.

Из Полицијске станице у Штрпцу су за "Косово онлајн" потврдили да се догађај десио, да је истрага у току, а да је лице које је пуцало ухапшено.

Реч је о 68-годишњем Албанцу Н.Н. из општине Сува Река, којем је одређено задржавање у трајању од 48 сати.

Председник Општине Штрпце, Далибор Јевтић, овим поводом састаће се у понедељак са представницима села, а у уторак је заказана хитна седница Одбора за безбедност Скупштине Штрпце.

Српска листа: Еулекс и КФОР да реагују

Српска листа је саопштила да је тај, ничим изазван инцидент, изазвао узнемирење српског народа у општини Штрпце, у којој су и даље свежа сећања на прошлогодишње Бадње вече када је албански припадник Косовских безбедносних снага пуцао и тешко ранио Стефана и Милоша Стојановића.

"Имајући у виду да за напад на Стефана и Милоша до данас албански припадник КБС није кажњен, данас се догодио нови инцидент у коме срећом нико није повређен, јер се стекао утисак да је оружани или било какав други напад на Србе дозвољен и да за таква дела нема никакве одговорности", наведено је из Српске листе.

Истичу да су притисак на српски народ у Сиринићкој жупи и учестали инциденти директна последица антисрпског наратива режима Аљбина Куртија "чије институције свакога дана крше права српског народа и тиме дају пример другим есктремистима да могу да се овако понашају према Србима".

"Искуство нас учи да косовске институције, као и до сада, неће ништа учинити против овог нападача, зато захтевамо од Еулекса и КФОР, као међународних организација задужених за мир и безбедност на овим просторима, да у складу са својим мандатима превентивно делују и спрече наставак прогона и малтретирања српског народа", наводе из Српске листе.

Време за саопштења је прошло, додају, потребне су нам јасне и правовремене акције које ће спречити егзодус српског народа.

Канцеларија за КиМ:напад је симптом антисрпске климе коју ствара Курти

Из Канцеларије за Косово и Метохију рекли су да овај бизарни случај још једном наглашава страхоту српске свакодневице на Косову и Метохији, где мржња против српског народа и свега што је српско постаје све шире распрострањена.

"Учинилац овог озбиљног кривичног дела, Албанац из Суве Реке, показао је застрашујући ниво мржње, а чињеница је да се сви индивидуални акти насиља против Срба на Косову и Метохији ослањају на идеолошку матрицу коју из дана у дан креира екстремистички режим Аљбина Куртија у Приштини", истиче се у саопштењу.

Како се додаје, инцидент у Доњој Битињи се издваја међу другим сличним актима насиља својом бизарношћу, будући да је учинилац, осим што је пуцао како би застрашио Србе, у дворишту куће локалног Србина оставио надгробни венац, а онда и мештанима у присуству полиције псовао српску мајку.

"На Косову и Метохији је у току свакодневно етнички мотивисано насиље усмерено против српског народа, а у последње време се најчешће догађа у виду напада на српску имовину, те је тако и данас утврђено да је похарана кућа М. Јоксимовића у Радеву у општини Липљан. Не може се пренебрегнути чињеница да сви напади јесу симптом антисрпске друштвене климе коју методично ствара Куртијев шовинистички режим", закључује Канцеларија за КиМ.

image
VV inauguration
banner