Србија и Балкан

Како је главна тужитељка ЕУ постала врућа тема у Хрватској

Премијер Андреј Пленковић инсистира да европски истражитељи нису надлежни за аферу "Геодетски факултет"
Како је главна тужитељка ЕУ постала врућа тема у ХрватскојGetty © NurPhoto / Contributor

Тужитељка ЕУ Лаура Ковеси постала је једна од главних тема предизборне кампање у Хрватској због најновијег спора између Европског јавног тужилаштва (ЕППО) и владе Андреја Пленковића.

Иако је и у прошлости било несугласица, у фокусу најновије је случај "Геодетски факултет", који је први објавио хрватски портал "Телеграм".

Наводно, министарка културе Нина Обуљен Коржинек платила је око 2,5 милиона евра Геодетском факултету у Загребу за тродимензионално снимање зграда након земљотреса 2020. године који су у више наврата погодили Загреб и централну Хрватску, без јавног тендера. Тврде да је износ вишеструко преплаћен, наводи "Телеграм".

Крајем прошле године ЕППО је подигао оптужнице против 29 особа и једне компаније због сумње за превару са субвенцијама. Истражитељи су у Министарство културе ушли крајем јануара.

Влада је, међутим, саопштила да је новац за регистрацију објеката плаћен из хрватских, а не ЕУ фондова и да ЕППО нема потраживања. Исто су у понедељак поновили Обуљен Коржинек и Пленковић.

"Овде је непобитно утврђено да ниједан цент из заједничког буџета ЕУ није потрошен нити плаћен за пројекат тродимензионалног снимања. То нам говори да је то новац из хрватског буџета, што значи да је за то одговоран Ускок", рекао је Пленковић.

Обуљен Коржинек је истакла да је у интересу Владе да се испита "да ли је неко злоупотребио или намеравао да злоупотреби средства намењена за реконструкцију и хитне мере".

Али ЕППО не мисли тако. У неколико наврата последњих месеци су говорили да је за "случај Геодетски факултет" надлежна европска канцеларија и да не намеравају да одустану од тога, пише "Еурактив".

Током викенда, Ковеси је отишла корак даље. Главна европска тужитељка је на Пленковићеве тврдње да ЕППО није надлежан у овом случају, рекла да се ради о класичном случају "подизања димне завесе".

"Ако морам да коментаришем, осврнула бих се на своје претходно искуство у Румунији. Већ сам видела такав потез. То је школски пример политичара који праве димну завесу пред грађанима. Поштовани грађани, није битно да ли је било преваре, питање је ко је главни", рекла је она за Н1.

Пленковић и Обуљен Коржинек одбацили су тврдње да влада "диже димне завесе".

Опозиција је, пак, оценила да се Пленковић плаши хапшења Обуљен Коржинек и да зато жели изборе сада.

То већ показује да ће питање активности ЕППО-а у Хрватској и односа са Ковесијем бити високо на дневном реду у предизборној кампањи. Хрватску чекају три изборна циклуса – за парламент, за Европски парламент и за шефа државе, подсећа "Еурактив".

"Ово је потпуно непотребан сукоб у којем Пленковић не може да добије. Ковеси неће попустити", оценио је политиколог и социолог Анђелко Милардовић.

С друге стране, извор који одлично познаје хрватску политичку сцену рекао је пре неколико дана за "Еурактив" да их не би изненадило да Пленковић потпирује сукоб с Ковеси јер то јача његову позицију унутар ХДЗ-а и његових гласача уочи избора.

image