Србија и Балкан

Хрвати ће ускоро на биралишта: Парламентарни избори пре избора за Европски парламент

Избори за Европски парламент биће одржани између 6. и 9. јуна
Хрвати ће ускоро на биралишта: Парламентарни избори пре избора за Европски парламент© Tanjug/FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је након седнице ширег Председништва ХДЗ-а најавио да ће парламентарни избори у Хрватској бити одржани пре избора у Европској унији. 

Он је најавио распуштање Хрватског сабора најкасније 22. марта, док ће избори за Европски парламент бити одржани између 6. и 9. јуна.

Ова најава Пленковића дефинисала је могући датум одржавања избора за 11. сазив Хрватског парламента, али ће о тачном датуму ипак одлучити председник Републике Зоран Милановић.

Према прописаним правилима, ако сабор буде распуштен 15. марта, најранија недеља за изборе је 21. април, а најкаснија 12. маја.

Ако сабор буде распуштен 22. марта, избори би требало да буду одржани најраније 28. априла, а најкасније 19. маја, пише Хина.

Хрватски сабор има 151 посланика, од којих се 140 бира у 10 изборних јединица, три бира дијаспора, осам припадници националних мањина у посебној, 12. јединици.

Бирачи у Хрватској имају право и преференцијалног гласа, тј. на гласачком листићу могу означити кандидата којем дају предност.

Сабор је јесенас донео нови Закон о изборним јединицама за избор посланика који не мења постојећи изборни систем, али у одређеној мери мења карте изборних јединица.

Листе за избор посланика могу да предложе, странке, коалиције странака и бирачи. 

Последњи парламентарни избори у Хрватској одржани су у јулу 2020. године.

image
VV inauguration
banner