Србија и Балкан

Брнабић: У претходна три дана брутално насиље над две активисткиње СНС

Нападнуте су од стране оних који нам свакодневно тврде да се боре против насиља за бољу, лепшу, ненасилну и толерантну Србију, рекла је Брнабић
Брнабић: У претходна три дана брутално насиље над две активисткиње СНС© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да је у претходна три дана дошло до бруталног насиља над две активисткиње СНС, Јеленом Милосављевић и Славицом Вујачић.

"Нападнуте су од стране оних који нам свакодневно тврде да се боре против насиља за бољу, лепшу, ненасилну и толерантну Србију", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она каже да елита може да ради шта год жели, и да је то она Србија коју желе да направе.

Јелена Милосављевић, једна од нападнутих, каже да су два момка почела да их провоцирају кад су изашле из зграде на Бановом брду, и гурнули су је на улицу.

"Водили су пса са собом, константно су му затезали поводац. Снимали су све, и то је трајало неких 15 минута. Кроз Пожешку улицу су нас пратили, и узнемиравали све пролазнике. Нисмо дозволили да нас испровоцирају, и ово је застрашујуће насиље. Људи треба да имају супротстављена мишљења, а не да застрашују једни друге", рекла је Јелена.

Славица Вујачић је нападнута у центру града, на Теразијама, како каже са леђа.

"Нисам имала прилику чак ни да видим ко ме је напао. Све бих дала да то лице погледам у очи и да питам зашто. Мислим да нисам тако ружна, да никога нисам провоцирала. Можда је то због мог ранца, и носићу га увек. Немам чега да се стидим", рекла је она, и показала ранац на коме је потпис председника Александра Вучића и лого СНС.

Ана Брнабић је затим објаснила како је дошло до овога, и поменула, како каже, идеологе опозиције - Јова Бакића и Милована Бркића.

"Бакић је више пута говорио како ћемо пливати Савом и Дунавом, како демократија нема смисла јер не могу да нас победе. Они имају само да понуде мржњу. Али никада нисмо чули осуде таквих изјава. Да не причам о изјавама Бркића, који је на првом митингу Србија против насиља рекао да треба да узму пушке, да оду у Председништво и убију Вучића. Како му псује мајку, породицу, укључујући и децу", казала је она.

Брнабићева подсећа да никада од самозване елите није чула ниједну једину реч осуде.

"Не, сваки такав позив на насиље, сваки такав брутални акт мржње је дочекан са одушевљењем од стране њихових НВО, политичких елита и медијских посленика. И свако такав, који је било шта тако рекао, је у року од 24 часа постајао њихов нови херој", истиче Ана Брнабић.

Потом је поменула Николу Ристића и Ивана Бијелића.

"То су ови лажни студенти који су мучки напали Јелену. То је студент који није студент, који прима средства од немачког `Дојче велеа`. Он је данас ово објавио на свом профилу. Ми смо ваљда мала уплашена деца која треба да беже од њих. Али како су се они баш тако окуражили. Само када погледате након избора у децембру, Никола и Иван су организовали протесте испред РИК. Само да подсетим људе, пошто је јасно како смо дошли до овог тренутка", каже она.

Брнабићева подсећа да су протести постали насилни, и да су се они тамо прославили.

"Тајкунски медији су од њих направили звезде овог друштва, елите и покрета Србија против насиља. Они су покушали да упадну у РИК са ножевима и палицама. Они су покушали линч Миладина Ковачевића, човека од 70 година. То су људи који су блокирали Кнеза Милоша, са својих 20 шатора. Ти лажни студенти, тај Никола и тај Иван, који су малтретирали Јелену, и раније су малтретирали жене. Мушкарце изгледа заобилазе или не смеју да им прилазе. Они су малтретирали жене државне службенице испред Министарства државне управе, и нису им дали да изађу са посла", подсетила је она.

image
VV inauguration
banner