Србија и Балкан

Обавештајни извештај о претњама у свету: Могуће етничко насиље на Балкану, Додик хоће отцепљење РС

"Националистички лидери ће вероватно погоршати напетост у своју политичку корист, спољни актери ће ојачати и искористити етничке разлике да повећају или заштите свој регионални утицај, или да осујете већу интеграцију Балкана у ЕУ, наводи се у процени Обавештајне заједнице САД о претњама у свету
Обавештајни извештај о претњама у свету: Могуће етничко насиље на Балкану, Додик хоће отцепљење РС© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Током 2024. године Западни Балкан би могао да се суочи с повећаним ризиком локализованог међуетничког насиља, наводи се у годишњем извештају о највећим "светским претњама" са којима се суочавају Сједињене Америчке Државе.

У процени Обавештајне заједнице САД о претњама у свету, коју је у понедељак објавила Канцеларија директора националне обавештајне службе, у три кратка пасуса која се односе на регион Западног Балкана, наводи се да ће "националистички лидери вероватно погоршати напетости зарад своје политичке користи, а да ће и спољни актери ојачати и искористити етничке разлике да повећају или заштите свој регионални утицај, или да осујете већу интеграцију Балкана у ЕУ, односно у евроатлантске институције".

Наводи се да су "сукоби српских националиста и приштинских власти 2023. године довели до смрти и рањавања, укључујући повређивање припадника мировних снага НАТО-а (Кфора)".

"Лидер босанских Срба Милорад Додик предузима провокативне кораке да неутралише међународни надзор у Босни и Херцеговини и да обезбеди, дефакто, сецесију своје Републике Српске", наводи се у извештају и додаје да би његови поступци могли да подстакну бошњачке лидере да ојачају сопствене капацитете за заштиту својих интереса што би могло да доведе до насилних сукоба.

Милорад Додик, председник Републике Српске је на листи санкција Сједињених Држава и Велике Британије.

Додик је раније изјавио да се не боји америчких упозорења и да ће реаговати ако неко покуша да прекрши Дејтонски споразум.

Америчка амбасада у Сарајеву такође је упозорила на опасност од Додикове "сепаратистичке политике", наводећи да она "угрожава европску перспективу Босне и Херцеговине, њену демократију и економију".

image