Србија и Балкан

Посмртни остаци враћени на старо српско гробље у Косовској Митровици

Посмртни остаци покојника су враћени уз парастос и помен који је служио митровачки свештеник Милија Арсић
Посмртни остаци враћени на старо српско гробље у Косовској Митровици© https://rt.rs/srbija-i-balkan/79676-zadusnice-kosovo-metohija-srbi/

Посмртни остаци покојника са старог православног гробља у Косовској Митровици, које је албански инвеститор прекопао у октобру прошле године ради изградње пута, данас су враћени на место одакле су ископани.

У присуству великог броја грађана Косовске Митровице , посмртни остаци покојника су враћени на гробље уз парастос и помен који је служио митровачки свештеник Милија Арсић, освештан је и крст.

Крајем октобра прошле године преко старог српског гробља недалеко од Храма светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице тешком механизацијом прокопан је пут и том приликом оштећени су надгробни споменици, а земља са људским остацима је била расута свуда.

То гробље датира из периода од 1912. до 1945. године и на њему се налазило око 30 надгробних споменика.

Због прекопавања више грађана Косовске Митровице поднело је кривичне пријаве Основном суду у Северној Митровици због извођења радова и скрнављења и раскопавања гробова и лешева.

Такозвана Косовска полиција је због тог случаја испитала мушкарца албанске националности, а градоначелник Северне Митровице Ерден Атић рекао је да су радови на српском гробљу извођени услед грешке косовског Министарства инфраструктуре или компанија које су добиле тендере.

image