Србија и Балкан

Пантић Пиља: Заказан ванредни састанак у СЕ, гласаће о мишљењу за пријем Косова

До ове одлуке је дошло након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти донео одлуку да се у Катастарској агенцији у Приштини укњижи имовина манастира Високи Дечани, објаснила је шефица сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе
Пантић Пиља: Заказан ванредни састанак у СЕ, гласаће о мишљењу за пријем Косоваwww.globallookpress.com © © ncphoto

Шефица сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је данас за Танјуг да је заказан ванредни састанак Политичког комитета СЕ за 27. март на коме ће се гласати о мишљењу главног известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе.

Пантић-Пиља је нагласила да је до ове одлуке дошло након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти донео одлуку да се у Катастарској агенцији у Приштини укњижи имовина манастира Високи Дечани, што је како је навела, био један од три захтева известиоца за пријем тзв. Косова у СЕ Доре Бакојани како би се Приштини омогућио пријем.

"Бакојани је на састанку рекла да ће у случају да буде било каквог помака, обавестити секретаријат како би нови састанак био заказан", рекла је Пантић Пиља.

Она је додала да не зна да ли ће Бакојани остати при ранијем ставу и захтевати да и други услови буду испуњени и додала да је редовни састанак на коме је Бакојани могла да извести комитет већ заказан за 15. април.

Кандидатура тзв. Косова за чланство у СЕ прихваћена је на седници 24. априла прошле године.

Тада је кандидатуру Приштине подржало 33 од укупно 46 држава чланица СЕ.
Седам земаља било је против, пет уздржано, док само једна није гласала.

Политички комитет у Парламентарној скупштини Савета Европе изабрао је 20. јуна прошле године грчку политичарку Дору Бакојани за известиоца за чланство Косова у СЕ, а њен задатак је да сачини Извештај о Косову, који иде на расправу на пленарну седницу Парламентарне скупштине СЕ.

Међу условима које је Бакојани раније захтевала, поред примене пресуде Уставног суда у случају манастира Високи Дечани, јесу и оснивање Заједнице српских општина коју Курти и даље не жели да формира као и питање експропријације земљишта у општинама са већинским српским становништвом.

image