Србија и Балкан

Какве су шансе за излазак опозиције у једној колони: Ђилас све усамљенији у тој идеји

Владимир Гајић, нови лидер Народне странке, поручио да је Ђилас "лично Мефисто српске опозиције"
Какве су шансе за излазак опозиције у једној колони: Ђилас све усамљенији у тој идеји© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Идеја о једној колони опозиције на новим београдским изборима могла би, тренутно, да се припише Драгану Ђиласу, лидеру Странке слободе и правде (ССП), али чини се да је све усамљенији у тој идеји, пише "Блиц". Ова идеја, барем када је у питању десница, како наводе, не наилази на позитиван одјек.

Ђилас је у заговарању укрупњавања отишао и корак даље, па је открио кога све види на тој јединственој листи опозиције: Србију против насиља, коалицију НАДА, СДС Бориса Тадића, Двери и личности из иницијативе Проглас.

То је одмах изазвало оштру реакцију Владимира Гајића, новог лидера Народне странке која је на изборима 2022. године била у савезу са ССП-ом. Гајић је поручио да је Ђилас "лично Мефисто српске опозиције".

Више за две него за једну колону

Милош Јовановић, један од лидера коалиције НАДА каже да је Ђиласово мишљење потпуно легитимно, али је беспредметно говорити о колонама у тренутку када се још не зна да ли ће бити услова за излазак на изборе.

Иван Костић, председавајући прелазне управе Двери више је за то да се формира једна опозициона патриотска колона у коју би ушли НАДА, Народна странка, Доста је било и Двери. Ако би се то догодило, ниједан опозициони глас не био остао испод цензуса, сматра он.

Биљана Ђорђевић из "Зелено-левог фронта" цени да би политички рационално би било да се на београдске изборе изађе у две идеолошке колоне: једну грађанску и другу више национално оријентисану.

"Оне треба да имају добру техничку сарадњу каква је већ успостављена договором за слободне и поштене изборе. ЗЛФ би став о једној колони опозиције могао да промени тек ако истраживање јавног мњења покаже да би та комбинација дала бољи резултат", каже она.

Борис Тадић, лидер СДС каже да се све време залаже за уједињење и сарадњу као једини начин успешне борбе против овог режима.

Како је било опозиционо уједињење у прошлости

Београдски и локални избори 2024. неће бити прва прилика опозиције да се уједини и са једне листе се супротстави власти. Опозиција окупљена пре свега око Ђиласовог ССП покушава то практично од свог оснивања 2019. године. Два пројекта, "Савез за Србију" и "Уједињени за победу Србије", нису била превише неуспешна с обзиром на то да су се распала одмах после бојкота избора 2020. године односно избора 2022. године.

Након тога, ССП је остао у лошим односима, пре свега, са Дверима и Народном странком.

Костић и дан данас има приличну задршку у вези са Ђиласовим позивом.

"Хвала му што нас сматра опозицијом, али ми имамо лоше искуство током сарадње с њим од 2018. до 2020. године. Двери су уласком у тај савез уложиле и жртвовале много без обзира на идеолошке разлике, имали смо озбиљне намере, али на крају се све распало. Такође, постоје у коалицији СПН екстремне странке које не желе Двери у заједничкој колони, тако да нема потребе да се ми намећемо некоме", каже Костић за "Блиц".

Пред последње децембарске изборе Ђилас је ушао у клинч са некадашњим дугогодишњим сарадником Борисом Тадићем због чега се СДС није нашао у коалицији "Србија против насиља".

Такође, појавиле су се оптужбе да је листа СДС-ДЈБ имала фалсификоване потписе због чега су у Зелено-левом фронту сумњичави у вези са евентуалним уласком Тадића у "грађанску колону".

"СДС јесте проевропски оријентисан, али је на прошле изборе изашао у прилично чудној коалицији са ДЈБ. Такође, та листа је на претходним изборима била једна од листа са фалсификованим потписима, а СДС није гласао да се истраже све сумње у вези са фалсификованим потписима. Ако буду показали добру вољу да се то преиспита могли бисмо да разговарамо о заједничком наступу", каже за "Блиц" Ђорђевић.

image