Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Ко (не)ће бојкотовати београдске изборе?

Део опозиције након проглашења резултата избора 17. децембра позвао је на протест у Београду. Да ли ће овога пута бојкотовати изборе пре гласања у случају да им захтеви не буду испуњени?
РТ Балкан истражује: Ко (не)ће бојкотовати београдске изборе?© Filip Stevanovic/Anadolu via Getty Images

Иако београдски избори још нису званично расписани, на политичкој сцени се договарају могуће предизборне коалиције. Активисти појединих странака већ су на терену, а део опозиције саопштио је своје захтеве за изборне услове.

И док се приближава датум гласања, 2. јун, главне непознанице су како ће власт одговорити на саопштене захтеве, као и на који начин ће део опозиције реаговати ако они не буду испуњени.

Једини представник "Србије против насиља" који је до сад у јавности говорио о томе је лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић. Он је казао да ако власт не испуни захтеве и препоруке ОДИХР-а продужиће се криза, али, како је напоменуо, о томе не треба да говори опозиција.

"Тренутно је сав притисак и домаће и међународне јавности на власти. Они ће морати да објашњавају", навео је.

Нема логике да учествујемо на изборима уколико се не промене изборни услови, мислим да је то јасно, рекао је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас за телевизију Инсајдер.

Он је изнео став да би опозиција требало да формира најширу могућу коалицију у Београду и да у тој коалицији види, осим странака са листе "Србија против насиља" и коалиције НАДА, Социјалдемократску странку Бориса Тадића, као и Двери.

Узалудно смо покушали да дођемо до коментара бар неког од лидера коалиције "Србија против насиља" о томе какве кораке ће предузети у случају да захтеви не буду испуњени, али нико од шесторо позваних није желео да одговори ни на позив, а ни на поруке.

Предраг Марсенић, потпредседник Новог ДСС-а, који је део коалиције НАДА, каже за РТ Балкан да би, с обзиром на тензије у друштву, било веома значајно и добро, за Србију пре свега, да власт позитивно одговори на захтеве опозиције и испуни све што је потписано са "Прогласом".

"То је минимум потребан да би се одржали поновљени избори. Захтеви за сређивањем бирачког списка и равномерна заступљеност у медијима не представљају хир опозиције, већ суштинску потребу у циљу обезбеђивања поштених и слободних избора, и уколико се то не деси, Нови ДСС и ПОКС и наша коалиција НАДА на поновљене изборе неће изаћи", каже Марсенић.

Из Српског покрета Двери за РТ Балкан кажу да јесу подржали захтеве за слободне и поштене изборе које је иницирао "Проглас", а потписале га две парламентарне групације – Србија против насиља и НАДА, али да је сада на оним потписницима који су део парламента да покушају да се изборе за слободне изборе.

"Уколико се ништа од изборних услова не промени, ако медијска слика буде идентична, ако се настави миграција бирача од града до града и притисак на грађане да морају да гласају за СНС, онда је бесмислено излазити на такве изборе, а свакако ће коначну одлуку о томе донети органи Српског покрета Двери", поручују из ове политичке странке.

Посланик листе "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" Александар Павић каже да неће бојкотовати предстојеће београдске изборе, јер је њихов став да каква год да је власт, треба поштовати Устав и законе. Како напомиње, ако се не поштују домаћи прописи, онда ћемо бити приморани да поштују западне захтеве и диктате из Брисела и Вашингтона, а то је много гора варијанта, шта год мислили о власти.

"Како сада ствари стоје, ми ћемо изаћи на изборе, осим ако власт не направи тако фаталне уступке чиме се обесмишљава изборни процес. Ако власт сама себи ускрати легитимитет тако што ће пристати на оно на шта не сме да пристане ниједна иоле суверена власт, онда ћемо преиспитати своје одлуке", поручује Павић.

О захтевима дела опозиције каже да се иде ка заоштравању политичке ситуације и свесној поларизацији коју споља гура западни фактор.

"Захтеви прозападне опозиције ми изгледају као они из Рамбујеа, када је Мадлен Олбрајт намерно дизала лествицу толико да нису могли да буду испуњени. Не видим како било која власт могла да испуни ове услове а да задржи легитимитет", оцењује Павић.

Павић сматра да се намерно иде на то да се све заврши у бојкоту, што би било употребљено као као средство притиска на власт да изврши уступке по другом питању, врло могуће много важнијем, попут Косова и Метохије или Републике Српске.

Бранко Павловић из групе "Ми – Глас из народа" каже да ће та групација изаћи на нове београдске изборе и оцењује да су захтеви дела опозиције тако постављени да их у времену које предстоји није могуће испунити. Како додаје, захтеви иду ка повећању политичке тензије, а не ка стварном трагању за решењем проблема.

"Захтеви прозападне опозиције се постављају на нереалан начин и не воде било каквом излазу из ситуације који, иначе, сами избори дају као могућност. Идеја је била да се иде на нове изборе, наша групација је имала став да нећемо дати никоме подршку и идемо на нове изборе, што се и десило", подсећа Павловић.

Наш саговорник каже да се политички покрет којем припада припрема за изборе и већ предузимају логистичке радње за кампању када избори буду расписани.

image