Србија и Балкан

Курти: Србија има територијалне аспирације према "Косову"

Премијер привремених приштинских власти истакао је да Србија има широке и блиске везе са Кремљом, али и територијалне претензије према Косову и Метохији
Курти: Србија има територијалне аспирације према "Косову"Getty

Премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти, јуче се у Шпанији састао са Хавијером Соланом, изражавајући захвалност бившем секретару НАТО-а "за улогу у ослобађању и независности тзв. Косова"

Курти је, у обраћању на 26. Конгресу Социјалистичке интернационале у Мадриду, оценио да Србија има територијалне претензије према Косову и Метохији.

"Нажалост, наш северни сусед, са којим  'Косово' дели најдужу границу, и даље је ауторитарна држава са територијалним аспирацијама према нама, али има и широке и блиске везе са Кремљом", истакао је Курти, преноси Косово онлајн.

Он је додао да Србија континуирано прети борбеном готовошћу.

"Србија наставља да одржава 48 војних и жандармеријских база на административној линији са 'Косовом' и континуирано покушава да подрије 'косовску' државност", рекао је премијер привремених приштинских институција.

Навео је да Србија у последње време покушава да "искористи свој утицај у северном делу 'Косова' и да нарушава владавину права".

"Верујем да је Србија одговор за јачање демократије", рекао је Курти, представљајући Косово као "најдемократскије" у региону.

Иако Курти често истиче демократичност "Косова", са тим његовим ставовима се не слажу бројни политички аналитичари у Приштини, као ни представници опозиције. Према њиховим оценама, Куртијева владавина је нетранспарентна, посебно у вези дијалога са Србијом.

Такође наводе да је његова "влада" нарушила односе са демократским земљама Запада, посебно са традицоналним савезником "Косова", Сједињеним Америчким Државама, о чије се сугестије у вези дијалога са Србијом, неколико пута оглушио. Последњи пут, када је одбио да одложи одлуку о пререгистрацији аутомобила са регистарским ознакама КМ.

Бивши главни преговарач Косова у дијалогу са Србијом, Скендер Хисени из Демократског савеза Косова, недавно је изјавио да се Курти често позива на владавину права, подсетивши да стање у стварности, ипак другачије.

Хисени се осврнуо и на судску oдлуку о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, упитавши Куртија због чега још увек није спровео судску одлуку, уколико му је заиста стало до владавине права и демократије. 

image