Србија и Балкан

Курти: Био сам упозорен да ситуација на северу може неповратно да се погорша

Немачки новинар упитао Куртија: Зашто би Вучић признао "Косово" ако Србији није понуђено ништа?
Курти:  Био сам упозорен да ситуација на северу може неповратно да се погоршаGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти је у интервјуу који је дао за немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг" потврдио да ће тзв. Косово поднети захтев за чланство у Европској унији у децембру.

Михаел Мартенс, познати новинар немачког листа огласио се на Твитеру поводом разговора који је водио са Куртијем, истичући да је тема интервјуа који још увек није објављен, била, између осталог, и решење кризе регистарских таблица.

Курти је истакао да је пристао на компромис након што га је амерички амбасадор Џефри Ховенијер у Приштини упозорио да би ситуација на северу покрајине "могла озбиљно и неповратно да се погорша", написао је Мартенс.

Утицајни немачки новинар Михаел Мартенс објавио је на свом твитер налогу занимљиво питање које је поставио премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију током интервјуа.

"Да ли би Курти признао Косово да је он Вучић? Другим речима: Зашто би Вучић то урадио ако награда која се некада назирала на хоризонту више не постоји" написао је Мартенс на Твитеру.

Мартенс је пре тог твита констатовао да је европска перспектива Србије и других земаља Западног Балкана "мртва", без обзира шта ураде и какве реформе да спроведу.

Курти је у разговору са немачким новинаром навео да је предлог америчког амбасадора да се одлука о таблицама одложи за 48 сати након неуспеха прве фазе преговора, заправо био паметан потез, јер, Ховенијер има више сазнања и боље је обавештен о ситуацији на северу Косова и Метохије, чак и од премијера привремених приштинских власти. 

Мартенс је истакао да премијер привремених приштинских власти сматра да су речи високог званичника ЕУ Жозепа Бореља да Курти "није прихватио" предлог за деескалацију, али да је српски председник Александар Вучић, напротив, био спреман на договор у Бриселу", неконструктивне, те се у поменутом интервјуу оправдао да "није тврдоглав, већ принципијелан".

Немачки новинар је на Твитеру нагласио да је покушао да схвати да ли је одлагање формирања Заједнице српских општина на КиM за Куртија важније од потенцијалног погоршања односа тзв. Косова са западним савезницима.

Михаел Мартенс (Хамбург, 1973), немачки новинар и писац, дугогодишњи политички дописник листа "Франкуртер Алгемајне Цајтунг" и стручњак за балканска питања. Током своје новинарске каријере боравио је у Санкт Петербургу, Атини и Истанбулу, а од 2002. до 2009. у Београду као дописник франкфуртског дневника. У Србији је 2013. године преведена његова књига "У потрази за јунаком".

image
VV inauguration
banner