Србија и Балкан

Обележавање 32 године од страдања Срба у Сијековцу код Брода

У нападу је запаљено 15 кућа и црква, а према подацима Борачке организације Брод, најмлађа жртва имала је 17 година
Обележавање 32 године од страдања Срба у Сијековцу код Брода© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

У Сијековцу код Брода обележене су 32 године од злочина над српским цивилима који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Обележавању је присуствовао председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, преноси Срна.

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас је у Сијековцу код Брода положила венац на месту масовне гробнице одакле су ексхумирани посмртни остаци 59 српских цивила међу којима је било 23 деце.

Председница Републичке организације Исидора Граорац поручила је да се мора неговати култура сећања.

"Срби морају да се сећају шта се дешавало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату како се такви брутални злочини никада више не би поновили" навела је Граорац.

Она је подсетила да је ова масовна гробница ексхумирана 2004. године, а Срби чији су посмртни остаци извађени из те гробнице страдали су 1992. године у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске су, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године убили девет српских цивила у Сијековцу, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Према подацима Борачке организације Брод, најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године.

У нападу је запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и пре него што је почео оружани сукоб у БиХ, који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

image