Србија и Балкан

Завади па владај: Стевандић и Додик оголили намере "високог представника" и појединих амбасада у БиХ

Ниједна европска земља није протекторат, зато у БиХ морају бити укинуте стране судије из Уставног суда БиХ, поручио је председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић
Завади па владај: Стевандић и Додик оголили намере "високог представника" и појединих амбасада у БиХ© ATA Images

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да постоје намере Кристијана Шмита и појединих амбасада у БиХ да не дозволе договор три конститутивна народа у БиХ и европске интеграције, него да стално земљу држе као место конфликта којим ће управљати.

"Република Српска је за суштину, а не за маркетинг. Видели смо како је министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић реаговао на претњу амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија након договора у Лакташима представника политичких странака чиме је све било регулисано, односно изборни процес и све о чему сада причају", рекао је Стевандић новинарима у Сијековцу.

Високи представник којег у Републици Српској не признају, јер не постоји одлука о његовом именовању у Уједињеним нацијама, данас ће објавити одлуку о наметању техничких измена Изборног закона у Босни и Херцеговини.

Ради се о изменама које се односе на интегритет изборног процеса иако из ХДЗ-а БиХ траже да се наметну и делови који се односе на "легитимно представљање".

ХДЗ је пре два дана послао пред Веће министара БиХ своје предлоге измена Изборног закона, али оне су одмах у старту осуђене од стране Амбасаде САД у БиХ, као и бројних сарајевских политичких званичника.

"Амандмани на Изборни закон БиХ, које је предложило Министарство правде, нажалост, мало би допринели јачању интегритета изборног система у БиХ. Истовремено, њима се уводе веома проблематичне промене Изборног закона БиХ, посебно оне које се односе на избор чланова Председништва БиХ", наводи се у саопштењу Амбасаде САД-а.

Он је поновио да ниједна европска земља није протекторат и да зато у БиХ морају бити укинуте стране судије из Уставног суда БиХ и затворена Канцеларија високог представника.

"Шмит и Марфи припремају терен, покушавају да БиХ наметну не законе већ лудачку кошуљу. Ми у Републици Српској ту лудачку кошуљу не прихватамо, требало би да буде чудно ако ће неки људи то прихватити", нагласио је Стевандић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нема ниједног разлога да остану високи представник и стране судије у Уставном суду БиХ.

"Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић мисли да се, када се седница Европског савета да се БиХ прими у ЕУ закаже у 9 часова, минут пре тога укину стране судије", рекао је Додик коментаришући наводе Конаковића да оног дана када БиХ буде улазила у ЕУ, неће бити ниједног странца.

Додик је рекао да је став Српске да би стране судије и ОХР требало да буду укинути одмах.

Он је рекао да је то питање недовршено због приче да ће у Уставном суду БиХ наставити да раде домаће, пензионисане судије тог суда, иако је у Уставу БиХ наведено да морају у пензију са навршених 70 година живота.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner