Србија и Балкан

Амерички амбасадор у Сарајеву: САД снажно подржавају приближивање БиХ и ЕУ

Амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи оштро је критиковао председника Републике Српске Милорада Додика и лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића, за којег је рекао да "ради у интересу Русије"
Амерички амбасадор у Сарајеву: САД снажно подржавају приближивање БиХ и ЕУGetty © microgen

Амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи изјавио је да САД снажно подржавају приближавање БиХ Европској унији и сматра да је нека врста међународне присутности и даље нужна.

Марфи је истовремено оштро критиковао председника Републике Српске Милорада Додика и лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића, за којег је рекао да "ради у интересу Русије".

Марфи је, гостујући на подкасту сарајевског "Ослобођења", оценио да је БиХ забележила значајан напредак на путу ка ЕУ откако је формирана актуелна власт након избора 2022. и додао да стога постоје веома снажни геополитички аргументи за Унију да отвори преговоре са БиХ.

Амерички дипломата је рекао да САД о томе не могу да одлучују, али да снажно подржавају отварање приступних преговора.

Уколико, сматра Марфи, преговори буду отворени, то ће бити јасан сигнал грађанима БиХ да је пут ка будућности у Бриселу, а не у Москви.

Лажним је назвао Додикове тврдње да је европски пут БиХ неспојив с постојањем високог представника међународне заједнице који има овлашћења да намеће законе и смењује изабране званичнике.

Марфи каже да су САД става да високи представник у БиХ треба да остане све док се не испуне циљеви који су јасно постављени још 2008. Тада је Управни одбор Савета за спровођења мира у БиХ дефинисао програм од пет циљева и два услова као предуслове за затварање ОХР. Један од њих је процена да се у земљи у целости поштује Дејтонски споразум.

Он такође тврди да је високи представник Кристијан Шмит, тај који тренутно обезбеђује напредак БиХ на европском путу.

Марфи је поновио да изградња Јужне интерконекције односно повезивање гасне мреже БиХ с Хрватском остаје стратешки интерес Запада да би се смањила зависност о руском гасу. Рекао је и да је Човић препрека том пројекту.

Човића је оптужио да "интерес народа ставља на последње место" претпостављајући му свој финансијски и страначки интерес што, како тврди амерички амбасадор, истовремено помаже јачању руског утицаја, пренела је сарајевска ТВ Н1.

image