Србија и Балкан

МУП издао налог за појачану контролу пријаве пребивалишта за Београд

То подразумева да при сваком захтеву за пријаву пребивалишта овлашћена лица обаве електронску проверу ради утврђивања броја особа које су већ пријављене на тој адреси
МУП издао налог за појачану контролу пријаве пребивалишта за Београд© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Полицијској управи за град Београд и свим подручним полицијским управама, МУП Србије наложило је да почевши од данас појачају надзор пријаве пребивалишта.

То подразумева да се при сваком захтеву за пријаву пребивалишта обави електронска провера од стране овлашћених лица ради утврђивања броја особа које су већ пријављене на тој адреси.

Уколико се електронском провером испостави да је на тој адреси већ пријављено пет или више лица, налаже се обавезна теренска провера чињенице становања грађанина на адреси на којој пријављује пребивалиште.

Тек на основу тако утврђеног чињеничног стања, овлашћено службено лице доноси одлуку о поднетом захтеву за пријаву пребивалишта.

Овај корак Министарство је наложило на предлог Радне групе за унапређење изборних услова у Републици Србији, а у сарадњи са Канцеларијом ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Циљ појачаног надзора је отклањање и најмање сумње у број гласача на предстојећим изборима у Београду, имајући у виду да је бирачки списак доступан свима и број бирача се аутоматски ажурира по општинама на сваких деведесет дана.

Теренска провера која ће се од данас вршити при неким захтевима за пријаву пребивалишта у Београду само доказује посвећеност Владе Србије транспарентности и јачању поверења свих грађана у изборни процес, наводи се на интернет страници Владе Србије.

image