Србија и Балкан

Чланица Делегације БиХ у ПС СЕ: Приштина крши људска права

Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савета Европе на данашњој седници у Паризу прихватио је извештај известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани, у коме су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ
Чланица Делегације БиХ у ПС СЕ: Приштина крши људска праваGetty © Simone Padovani / Contributor

Чланица Делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Сњежана Новаковић-Бурсаћ изјавила је данас да је гласала против подршке за пријем тзв. Косова у СЕ.

Она је образложила ту одлуку рекавши да је гласала у име БиХ на основу статуса тзв. Косова у односу на БиХ, али и зато јер се на тзв. Косову масовно крше сва људска права.

"Босна и Херцеговина није признала независност Косова и на бази те чињенице и на бази многобројних чињеница да се на Косову масовно крше сва могућа људска права, али и на основу здравог разума", навела је Новаковић-Бурсаћ за "Кликс.ба".

Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савета Европе на данашњој седници у Паризу прихватио је извештај известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани, у коме су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ.

За ту одлуку гласао је 31 представник земаља чланица, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.

ПС СЕ, која окупља парламентарце из 46 држава чланица Савета Европе, требало би да расправља о препоруци Одбора у четвртак, 18. априла током пролећне пленарне седнице, када ће се и гласати о коначном мишљењу о захтеву Приштине за чланством у Савету Европе

image