Србија и Балкан

Завршене консултације у Скупштини: Без представника Србије против насиља и коалиције НАДА

Посланичкој групи "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" припало је место заменика председника одбора за Косово и Метохију
Завршене консултације у Скупштини: Без представника Србије против насиља и коалиције НАДА© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

У Скупштини Србије завршене су консултације о заменицима председника радних тела, а на којима се поново нису појавили представници коалиције "Србија против насиља" и коалиције "НАДА".

Према незваничним сазнањима Танјуга, постигнут је договор о заменицима председника скупштинских одбора.

На данашњим консултацијама у Народној скупштини, посланичкој групи "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" припало је место заменика председника одбора за Косово и Метохију.

"Током консултација, представници наше посланичке групе изразили су оштар протест и неслагање поводом пријема америчког амбасадора Кристофера Хила у згради Народне скупштине и уопште дискусије са њим на било коју тему која се тиче нашег политичког живота и изборног процеса. Подвукли смо да САД нису у стању да обезбеде интегритет сопствених избора и да већ само због тога немају право да коментаришу изборе у било којој другој земљи. Уопште смо поновили наш добро познати став да се противимо страном, а поготово западном мешању у наш изборни процес и наше унутрашње ствари", саопштила је ова посланичка група.

На састанак су поред председнице парламента Ане Брнабић дошли представници владајуће коалиције из Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Савез војвођанских Мађара, Странка правде и помирења, ПУПС, ЈС, као и представници опозиционих посланичких група "Ми - глас из народа", "Ми - глас из народа др Бранимир Несторовић".

Консултације је сазвала председница Народне скупштине Ана Брнабић која је јуче позвала све посланичке групе да дођу у парламент на састанак и још једном поручила да пружа руку дијалогу.

Она је изразила наду да ће се сви одазвати позиву јер је неопходно да се даље договори састав одбора, радних тела, заменика председника одбора како би већ следеће недеље могла да сазива одборе и како би они кренули са радом.

Прву седницу одбора, према Пословнику, сазива председник Народне скупштине, а до избора председника одбора, првој седници председава најстарији присутан члан одбора.

Одбор на првој седници бира, из реда својих чланова, председника и заменика председника одбора.

Задатак одбора је да разматрају предлоге закона и других аката поднетих Народној скупштини, сагледавају стање вођења политике од стране Владе, прате извршавање закона и других општих аката од стране Владе и других државних органа и тела, као и да разматрају друга питања из надлежности Народне скупштине.

Представници коалиције "Србија против насиља" и коалиције "НАДА" се нису појавили ни на претходним консултацијама везано за избор потпредседника Народне скупштине.

image