Србија и Балкан

Брнабићева поручила опозицији: Европски парламент није изнад српског

Председница Скупштине је рекла да ће дати све од себе да парламент буде отворенији за јавност, и да је власт и Александар Вучић понудио руку опозицији, али да је она остала да виси у ваздуху
Брнабићева поручила опозицији: Европски парламент није изнад српског© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

После три дана расправе, посланици у републичком парламенту изабрали су председницу новог скупштинског сазива, а Ана Брнабић је после готово седам година на челу извршне власти прешла у највише законодавно тело.

Брнабић рекла је, коментаришући њен избор за председницу парламента, да је добро да се ротирају људи и да нико није предодређен за неку функцију, као и да Србија тако иде напред.

"Власт и Александар Вучић понудили су руку опозицији, али је та рука остала да виси у ваздуху", каже Брнабићева за РТС.

Брнабићева је за РТС истакла да је о промени функције разговарала са председником Србије Александром Вучићем и председником Српске напредне странке (СНС) Милошем Вучевићем, истичући да су промене после неког времена добре.

"Добро је да се ротирају људи, нико није предодређен за неку функцију, Србија тако иде напред", рекла је нова председница Народне скупштине. 

Брнабићева је истакла да се прихватила посла који је важан и да ће покушати да пружи све од себе да парламент буде отворенији за јавност, те да унапреди сарадњу са другим парламентима.

Нагласила је и да је заблуда да је Европски парламент (ЕП) изнад српског.

"Што пре 'Србија против насиља' то схвати, то је боље и за наш парламент. Не видим други начин да смањите тензије у друштву и покушате да изградите мостове, осим дијалогом, и моја рука је испружена", истакла је председница парламента. 

Жал јер је Србија против насиља одбила да учествује у консултацијама"

Брнабићева је навела да јој је жао што је "Србија против насиља" одбила да учествује у консултацијима које је понудио досадашњи председавајући парламента Стојан Раденовић, као и то што су одбили учешће у радним телима.

"Видим критике да нисмо спремни за дијалог, што је бизарно. Имате позив да дођете на консултације код председника Вучића, што је њихова обавеза према гласачима. 'Србија против насиља' се није удостојила да одговори на те позиве, нису учествовали у консултацијама", каже председница парламента.

Истакла је да је власт показала да жели дијалог и да је Вучић понудио руку опозицији, али да је она остала да виси у ваздуху.

"Сазиваћу колегијуме и држати их да бих направила простор за дијалог о свим темама. Мислим да је то у интересу наше земље. Живимо у комплексној геополитичкој ситуацији. Немојте бити опозиција Србији, будите опозиција СНС-у", каже Брнабићева.

Избори за Београд 2. јуна

Председница скупштине је навела да ће расписати изборе у Београду за 2. јун и да ће то учинити до 3. априла, када је крајњи рок.

Када је реч о консензусу у парламенту о Косову и Метохији, Брнабићева каже да би она највише на свету волела да је тако нешто могуће.

"Нажалост, мислим да то није могуће, а најприродније би било да око КиМ имамо национални консензус", истиче Брнабићева.

Подсетила је да је Вучић, када је постао председник, као прву тачку дневног реда истакао консензус о КиМ, као и да је покренуо дијалог.

Истакла је да је важно да имате одговорну власт и да је "јако битно да постоји одговорна опозиција".

image