Србија и Балкан

МУП лане открио 38 лабораторија дроге: Неке од њих сада за обуку користе и ДЕА, Европол и УН

Центар на Гочу је јединствен у свету, јер се у њему налазе стварне илегалне лабораторије за разне врсте дроге заплењене у реалним акцијама полиције. У њему се обучавају и страни полицајци
МУП лане открио 38 лабораторија дроге: Неке од њих сада за обуку користе и ДЕА, Европол и УН© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ PU POŽAREVAC

Само прошле године у Србији је откривено готово 40 илегалних лабораторија дроге. Mноге од њих нису уништене, већ се након судских процеса користе за полицијску обуку и домаћих и страних јединица. Центар за такву обуку налази се на Гочу.

Обучени у заштитна одела, специјалци САЈ-а и Жандармерије хапсе организовану криминалну групу која производи дрогу. То је завршна фаза деветодневне вежбе на Гочу, која се за 29. класу организује у Националном тиму за илегалне лабораторије. Чину хапшења претходило је прикупљање података и, како кажу, исцрпан оперативни рад.

Криминалце симулирају искусни инструктори. Обуку пролазе припадници из скоро свих структура МУП-а, од ватрогасаца до САЈ-а.

"Она садржи многе ствари које су у ствари збир великих броја опасности са којима се сусрећу полицијски службеници, а овом обуком ће они постићи да безбедно заштите, да ураде једну безбедносну проверу и контролу тог простора, а и на тај начин да заштите не само своје животе, своје здравље, неке здравље становништва, јер хемијски акциденти који могу настати у оваквим локацијама могу да буду изузетно велики проблем за становништво на тој локацији", каже Саша Гајић из Националног тима за илегалне лабораторије.

Центар је, кажу, јединствен у свету, јер се у њему налазе стварне илегалне лабораторије, за разне врсте дроге. Заплењене су у реалним акцијама полиције. Баш зато, ту се обучавају и страни полицајци.

"Кроз ову обуку смо обучили више од 3.000 полицијских службеника из читавог света. Сарађивали смо и овде су долазиле аутентичне јединице, као што је Европол, ДЕА, Уједињене нације, ОЕБС, као и јединице које имају великог искуства у овој области као холандска јединица, француска полиција. Обучавали смо мађарску полицију, аустријску полицију, земље региона, скоро све у више наврата. Имамо захтев Уједињених нација да то буде званични тренинг центар Уједињених нација, где бисмо обучавали све земље света у овој области", рекао је Гајић.

Према подацима МУП-а, током 2023. заплењено је 7,4 тона различитих дрога. Откривено је 38 илегуларних лабораторија, као и 75 засада марихуане.

image