Србија и Балкан

Лидери прозападне опозиције: Нећемо изаћи на изборе ако се услови не промене

Говорећи о француско-немачком споразуму о КиМ, Милош Јовановић је рекао да ко год дође на власт у будућности мора да поништи тај споразум
Лидери прозападне опозиције: Нећемо изаћи на изборе ако се услови не промене© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Лидери опозиционих коалиција "Србија против насиља" и "Нада", Мариника Тепић и Милош Јовановић, изјавили су да учешће на поновљеним изборима није могуће ако власт у потпуности не примени препоруке ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да ће представници коалиције НАДА и "Србије против насиља" ускоро имати састанак, али да ако власт не прихвати фер, демократске и поштене изборе, опозиција на њих неће изаћи, и таквих избора неће бити.

Јовановић је за недељник "Време" рекао да власт не ради ништа на ревизији и контроли бирачких спискова и слободи медија, и да се он лично плаши да неће омогућити демократске изборе.

"Ако нема поштених избора, онда их неће ни бити. Да ли то значи спречавање да се избори одрже, има ту много идеја", истакао је лидер Новог ДСС-а.

Према његовим речима, опозиција не може сама и грађани треба да кажу доста је било, јер се клизи у озбиљну диктатуру.

"Сведоци смо Мале Крсне сваки дан и ако то не можемо да спречимо, можемо одмах да прогласимо Вучића за маршала. Били бисмо заиста будале и неодговорни пред грађанима да прихватимо изборе под постојећим непромењеним условима", навео је Јовановић.

Он је додао да је начелно за две колоне опозиције, зато што "зна много људи на десници који не би прихватили предизборни савез са коалицијом 'Србија против насиља'".

"Има једна опција у којој опозиција под истим кровом има смисла, а то је ако се тензија толико дигне и дође до оштре поларизације између васколике опозиције и режима", рекао је Јовановић.

Говорећи о француско-немачком споразуму о КиМ, председник Новог ДСС-а је казао да ко год дође на власт у будућности мора да поништи тај споразум.

"Зато што је споразум противуставан и као такав ништаван за Србију. Ако се боримо за правну државу, то подразумева слободне изборе, поштовање Устава и принцип територијалне целовитости", закључио је Јовановић.

Тепићева: Немогуће учествовати на изборима

Једна од лидерки коалиције "Србија против насиља" и чланица Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да није дошло до помака у примени препорука ОДИХР-а и да је немогуће учествовати на изборима.

Она је подсетила да је део опозиције од Владе Србије и Скупштине тражио да се почне са дијалогом ради обезбеђивања услова за изборе, али да одговора још нема.

Тепићева је за недељник "НИН" рекла да је "песимистична" када је реч о роковима.

"Ако избори буду пре него што се услови испуне, да будем потпуно конкретна, ми на њих не можемо да изађемо, не можемо на њима да учествујемо и учинићемо све да се они ни не одрже", рекла је Тепићева.

Део опозиције, која је након избора организовала протесте, али и међународне и домаће посматрачке мисије, тврди да је на изборима 17. децембра 2023. године било значајних неправилности.

Опозиција тражи усвајање препорука

ОДИХР је у извештају након избора навео 25 препорука који би требало да се усвоје како би се изборни услови даље ускладили са обавезама унутар ОЕБС-а, као и с другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе.

Власт је негирала наводе о изборним нерегуларностима, уз оцену да су децембарски избори били међу најчистијима.

Међутим, председник Србије Александар Вучић је изјавио 10. марта да је "веома важно" да се испуне препоруке ОДИХР-а.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић сазвала је за 1. април састанак колегијума парламента на којем ће, како је најављено, бити разматране препоруке из коначног извештаја ОДИХР-а. На састанак су позвани чланови Радне групе Владе Србије за сарадњу са ОДИХР-ом, саопштено је из парламента.

Како је раније писао РТ Балкан, поједини услови које су представници опозиције тражили су правно упитни, а потенцијално и у супротности са Уставом Републике Србије.

image