Србија и Балкан

Датум београдских избора: Коме шта (не) одговара?

Све политичке опције у ниском старту су дочекале нову изборну кампању у главном граду и док су неки већ почели да трче, а други се загревају, нико не зна да ли ће она бити на 100, 200 или 400 метара, односно када ће избори бити одржани
Датум београдских избора: Коме шта (не) одговара?Getty © Samr Jordamovc/Anadolu

Рок од 30 дана за расписивање београдских избора почео је да тече од 3. марта, а одлука о датуму ког ће становници Београда опет на гласање ствар је тактике која је у рукама власти.

Формално, изборе расписује председник Скупштине Србије који још није изгласан, па је потребно да та препрека у тркачкој стази буде што пре прескочена. Зато је први потез који се очекује наредних дана да буде сазвана нова седница Скупштине на којој би било изабрано руководство.

Према закону, избори морају да буду расписани до 2. априла, од када тече рок за њихово одржавање. Најраније могу да буду одржани 45 дана од расписивања, а најкасније 60 дана.

Најранији датум избора био је 21. април, али за њега је већ касно јер скупштински органи још нису изгласани. Најкаснији датум за одржавање избора је 3. јун.

Тактички, што ранији избори одговарају Српској напредној странци, јер је јасно да већ имају свог кандидата за градоначелника – Александра Шапића. Групација око СНС-а најавила је да ће формирати ширу коалицију како би на гласање изашла у великом фронту и то у форми дуго најављиваног Покрета за народ и државу.

Са друге стране, опозицији одговара да избори буду одржани што касније да би имала више времена за кампању, одлучи коју предизборну тактику да примени, поготово што прозападна опозиција нема јасног кандидата за градоначелника.

Датум који је СНС за сада кандидовао као онај који им одговара је 28. април, против чега је опозиција јер је то недеља уочи ускршњих и првомајских празника, тада почиње школски распуст, а да ствар буде гора, како тврде у Странци слободе и правде, тог дана се одржава и Београдски маратон.

Представник листе "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" Борислав Антонијевић каже да им никако не одговара 28. април, јер ће град тада бити празан.

"Одржавање избора 28. априла би био потпуни безобразлук. Било би реално да избори буду 12. маја", каже Антонијевић за РТ Балкан.

Напомиње да би било нереално очекивати од "овакве власти", да измени бирачки списак, али додаје да позива све грађане да гласају, јер ако излазност буде већа од 60 одсто, све манипулације неће моћи да утичу на изборни резултат.

Антонијевић каже да групација којој припада има низ примедби на изборни систем, али ће се за измене залагати када дође време за то, те да сада свакако неће минирати изборни процес.

"Сви су нас проглашавали да смо неозбиљни јер нећемо да уђемо у коалицију ни са ким, а већина није направљена захваљујући СНС-у и СПС-у. Они су показали политичку неозбиљност јер се нису појавили ни на једној од три заказане седница Скупштине града", поручује Антонијевић. 

Наш саговорник поставља питање коме одговара то што није била конституисана Скупштина града и напомиње да је последица тога то да је постојећи привремени орган наставио да управља градом, јер да је дошло до конституисања, управу над градом би имали сви пропорционално освојеним гласовима на изборима.

"Све је договорено. Листа 'Србија против насиља' је на прву седницу донела транспаренте да не жели да буде конституисана скупштина. То је политички муљ у којем ми нисмо желели да учествујемо", каже Антонијевић.

Поручује да ће листа "Ми – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" на следеће изборе изаћи самостално уз поруку да се не плаше да изађу на изборе сами и покажу да ли нешто вреде или да покажу ко не вреди ништа.

Са друге стране, представник Покрета Ми – Глас из народа Јован Јањић каже да тој групацији одговара одржавање избора што касније да би се покрет стабилизовао од неприлика које је имао услед одласка појединих чланова.

"Ми не постављамо услов када би требало да буду одржани избори, али сматрамо да је боље што касније, односно неки од датума у мају. Ако будемо ишли на изборе, а највероватније да хоћемо, ићи ћемо самостално, као што смо ишли и на претходним изборима", каже Јањић.

Напомиње да је битно да покрет поврати поверење у јавности пошто су били  изложени многим нападима, не само са циљем да се покрет разбије, већ и многим лажима да би се унела смутња међу њихове бираче.

"Потребно нам је да се бирачи што пре увере да смо ми остали на изворним позицијама и да нећемо изневерити њихова очекивања", поручује Јањић.

Додаје да је потребно отклонити сваку могућу основу за касније приговоре на изборе. 

Прозападна опозиција спремна на бојкот ако не буду испуњене препоруке ОДИХИР-а

Из прозападне опозиције поручују да би што раније одражавање избора била превара грађана и међународне заједнице. Њихов услов за излазак на изборе је да буду испуњене препоруке ОДИХР-а, док прижељкују и спровођење међународне истраге избора од 17. децембра што тражи Европски парламент у својој резолуцији.

"Што се нас тиче, није проблем датум, него да ли до тада могу да се испуне изборни услови. Који год да предлажу, питање је да ли можете да обезбедите изборне услове или не. Ако не, немојте да причате о датумима, промените изборне услове, па ћемо да причамо о изборима", рекао је Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта.

Како су још раније рекли из Новог ДСС за РТ Балкан, ако власт не изврши ревизију бирачког списка и не утиче на РЕМ да исконтролише присуство представника политичких опција у медијима, не би требало изаћи на изборе.

"Без та два минимална услова илузорно је излазити на изборе, јер онда дајемо легитимитет пљачки која се већ догодила", рекао је члан Председништва Новог ДСС-а Милош Станковић.

На овом политичком полу сада владају несугласице да ли би на ново гласање требало изаћи у једној колони, насупрот Покрету за народ и државу који спрема власт. Овај став заступа Драган Ђилас, док Лазовић сматра да би на изборе било боље ићи у две колоне.

Због тога није јасно ни ко би у овој групацији могао да буде кандидат за градоначелника, а поједини медији изнели су могућност да то буде прослављени кошаркаш Дејан Бодирога који се већ политички ангажовао у ПроГласу.

Главни уредник издавачке куће "Архипелаг" и потписник ПроГласа Гојко Божовић изјавио је да је неопходно учинити највише што се може да се промене изборни услови, а ако се то не догоди не треба излазити на предстојеће изборе, јер би то била једна врста корака уназад.

image