Србија и Балкан

Седми дан потраге за Данком Илић: Чека се да аустријске власти утврде идентитет девојчице на снимку

Интерпол је расписао жуту потерницу због нестанка двогодишње девојчице
Седми дан потраге за Данком Илић: Чека се да аустријске власти утврде идентитет девојчице на снимку© Tanjug/MUP

Наставља се потрага за двогодишњом Данком Илић, која је у уторак нестала у Бањском пољу код Бора. Седми дан потраге обележен је претрагом дивље депоније на старом бањском путу, чланови породице дају изјаве у полицији, а други део истраге у фокусу има проналазак две жене које се налазе на снимку из Беча, а на коме се наводно види нестала девојчица.

Како јавља дописница РТС-а, бечки МУП још нема конкретну информацију и сазнање о несталој девојчици.

"Оно што се сад ради у Бечу јесте да се чека било какав извештај од бечке криминалистичке полиције. Од истражитеља, оних који су на терену. С тим, да се не ради само са бечким, него се ради и федералним истражитељима. Тражи се било какав детаљ, фотографија, комад одеће. Од свега тога за сада нема ничега", наводи дописница РТС-а.

Исто потврђују и у МУП-у Србије.

"Аустријске колеге интензивно раде како на идентификацији и проналаску девојчице, како би се утврдило да ли се заиста ради о малој Данки Илић, као и на идентификацији те две, како је наведено у свим саопштењима, румунске држављанке", каже Бојана Отовић из Службе МУП-а за сузбијање криминала.

Што се тиче активности на територији Републике Србије, начелник Управе криминалистичке полиције је са начелником борске полиције одржао конференцију у полицијској управи Бор.

"Они су проширили истрагу након анализе свих предузетих мера и радњи. Тренутно на терену ради велики број полицијских службеника различитих специјалности, у циљу идентификације свих чинилаца и чињеница које могу довести до неког позитивног епилога", истиче Отовић.

У Аустрији поред бечке полиције и федерални истражитељи

После снимка из Беча на којем је девојчица која личи на Данку Илић, у Аустрији су на терену, поред припадника бечке полиције, и федерални истражитељи.

Портпарол бечке полиције Маркос Витрих за РТС је рекао да се ради о текућој истрази, као и да не могу одавати детаље исте, али и да немају превише детаља.

За сада није познато ли су жене, за које се сумња да су причале на румунском језику, и даље на територији Аустрије или су у некој другој земљи.

Проблем је, како је портпарол бечке полиције објаснио, начин на који је тај видео дошао до полиције. Сведок, Србин из Беча, снимак је послао мејлом најпре српској полицији која је контактирала аустријску полицију, али је изгубљено доста времена.

Огласио се амбасадор Србије у Бечу

Амбасадор Србије у Бечу Марко Благојевић навео је да је амбасада обавестила јавност, пре свега наше држављане о снимку девојчице која одговара опису нестале Данке Илић, а који је настао у центру Беча, преносе "Новости".

"Улога амбасаде је била да по правилу обавести и повеже што шири круг наших држављана и да скрене пажњу на овај случај и на могућност да се девојчица која је нестала налази на територији Аустрије", рекао је амбасадор.

Подсећа да је српска Амбасада у Бечу упутила апел свима који живе у Аустрији да уколико имају информације о несталој девојчици то пријаве полицији.

"Готово да нема наших сународника овде који нису упознати са тим случајем и оно што очекујемо јесте идентификација лица са снимка који је настао у Бечу како бисмо могли да утврдимо да ли је то Данка Илић за којом се води потрага. Они (аустријска полиција) непрестано трагају, а та зона где је настао снимак је добро покривена камерама јер је то центар Беча и ту се спроводе антитерористичке мере", појаснио је Благојевић.

Истиче да је однос српске и аустријске полиције за сваку похвалу.

"Они чине све што је у њиховој моћи и баве се активно овим случајем, тако да не сумњам да ће нас ускоро обавестити о томе да су идентификовали дете са снимка. Наши грађани који нас контактирају се веома одговорно понашају. То значи да није било инцидената ни провокација, упозната су сва удружења, сви су укључени, а чак и поред српских, укључена су и комшијска удружења са простора бивше Југославије, такође и приватна обезбеђења, утицајне личности које су активне на друштвеним мрежама. Сви се труде и нико не смета, већ учествују и помажу на врло пристојан начин уколико дођу до неке информације, без ометања", поручује амбасадор.

Благојевић каже да је aмбасада, такође, у сталном контакту са српском полицијом.

"У контакту смо и у координацији са нашим МУП-ом и у договору са њима смо то и урадили. У координацији смо и са аустријском полицијом која је покренула истрагу и сада очекујемо да аустријска полиција утврди идентитет лица која се налазе на овом снимку", наводи Благојевић.

Како наводи, једна од најбољих сарадња између две земље је управо на пољу сарадње два министарства унутрашњих послова, тако да је ту комуникација беспрекорна.

"Стално смо у контакту са начелником УКП-а и са Министарством унутрашњих послова и они заиста посвећено раде на овом случају. Ми смо у сталном контакту, пратимо све што је ново и што може да помогне или убрза утврђивање истине у вези са овим случајем. Ми то делимо и сарађујемо заиста беспрекорно и професионално", наводи амбасадор Србије у Бечу.

Чланови породице нестале девојчице у полицији

Како пишу "Новости", сви чланови породице мајке и оца нестале Данке данас и наредних дана ће давати изјаве у полицији.

Брат и отац Данкине мајке, девојчицини ујак и деда, данас ће дати изјаве.

Девојчицини родитељи сваки дан од дана њеног нестанка у полицији дају изјаве, како би се расветлили све околности њеног нестанка.

Како преноси РТС, од јутрос у насељу где је нестала мала Данка нема велике гужве, сви ишчекују шта ће полиција саопштити после прегледа снимка из Беча на којем су две Румунке са девојчицом која подсећа на Данку.

Специјалистички тимови МУП-а претражили су претходних дана околину куће код које је девојчица нестала, тунел, подземне канале и шахте, шуме и нису пронашли никакве трагове који би указали на то да се девојчица ту налазила.

Хеликоптери МУП-а надлетали су ширу област места нестанка девојчице.

На неколико пунктова налазе се патроле полиције. МУП наставља оперативни рад.

Интерпол је расписао жуту потерницу, након што је држављанин Србије који живи у Бечу пријавио да је у суботу увече на аутобуској станици у центру аустријске престонице видео девојчицу у пратњи две жене која, наводно, личи на Данку.

МУП Црне Горе упозорио своје грађане 

Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштило је данас да у току потрага за несталом девојчицом из Србије и замолило грађане Црне Горе да уколико имају информације о несталој Данки Илић, о томе обавесте канцеларију Интерпола у Погдорици.

Из црногорског МУП-а су подсетили да је у вези са нестанком Данке Илић Интерпол расписао жуту потерницу.

"Молимо све грађане да уколико располажу корисним подацима везаним за несталу девојчицу, обавесте канцеларију НЦБ Интерпола Подгорица на број телефона 020/243-511, који је доступан 24/7", наводи се у саопштењу МУП-а Црне Горе, објављеном на мрежи Икс.

"Платформа 'Пронађи ме' испунила очекивања"

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић оценио је да је платформа "Пронађи ме" испунила очекивања и да ће, ако нестала девојчица буде пронађена жива, платформа испунити сврху свог увођења.

Он је навео да је поносан на реакцију грађана када је платформа покренута након Данкиног нестанка, похвалио је реакцију припадника МУП-а, медија и грађана, за које је рекао да су одговорно приступили платформи.

"Какав год да буде исход, Данка ће се памтити по нечему - да је променила историју по питању потраге за несталим лицима и да ћемо сви на други начин гледати и потрагу за несталим лицима, а да ће друге земље у региону гледати да се угледају на нас и да ураде исто", рекао је Јурић.

Навео је да је договорено да мрежа Вајбер постане део платформе "Пронађи ме", да ће њихови представници доћи у Србију за 10 дана да потпишу уговор и објаснио да Вајбер има капацитет да у минуту пусти 500.000 порука са фотографијама.

Јурић је подсетио да је Србија једина земља у региону која има овакву платформу и навео да је МУП Републике Српске заинтересован да буде део ње.

Данка Илић (2) нестала је у уторак око 13.45 часова у Бањском пољу код Бора, а данас је седми дан потраге за њом.

Девојчица је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Она има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

image
VV inauguration
banner