Србија и Балкан

Бечка полиција тражи жене са снимка: Води се истрага у вези са отмицом Данке Илић

Данас су по налогу бечког тужилаштва објављене слике на којима се налазе две жене и дете. Чланови породице нестале Данке полазе од тога да се ради о несталој девојчици, рекао је портпарол бечке полиције
Бечка полиција тражи жене са снимка: Води се истрага у вези са отмицом Данке Илић© LPD

Аустријска полиција објавила је различите снимке и фотографије на којима се налазе две жене и дете за коју се сумња да је нестала Данка Илић (2) из Бора.

Портпарол бечке полиције Матијас Шустер изјавио је да је, након увида у снимак који је настао на станици у Бечу,  родбина нестале девојчице изјавила да је њему највероватније управо Данка.

"Тренутно се води истрага у вези отмице детета. Данас су по налогу бечког тужилаштва објављене слике на којима се налазе две жене и дете. Чланови породице нестале Данке полазе од тога да се ради о несталој девојчици", рекао је Шустер.

Он је истакао да идентитет две жене, које се налазе са њом на видео снимку, још није познат.

Бечка полиција тражи да се по налогу јавног тужиоца објави снимак, како би се сви они који познају жене са снимка и место на којем се налазе, односно где се налази дете, хитно јаве полицији.

"Надамо се и молимо грађане за помоћ, ако препознају њих или знају место где се налази девојчица, да ступе са нама у контакт", апеловао је Шустер.

Он је подвукао и да бечка полиција одлично сарађује са српским властима.

"Имамо веома добар и близак контакт са српским властима везано за девојчицу која је нестала 26. марта. Данас смо по налогу бечког јавног тужилаштва објавили различите слике, на тим снимцима види се мало дете и још две жене. Након увида родбине у тај видео материјал врло је вероватно да је у питању нестала девојчица", рекао је Шустер за Танјуг. 

Бечка полиција је раније данас је у саопштењу објавила да се све информације у вези са случајем могу пријавити на број телефона +431 313 10 33 800 или било којој станици полиције.

Додаје се да је видео-снимак аустријским властима проследио мушкарац који је на станици "Шотенринг" наишао на мало дете у пратњи две одрасле жене и уочио сличност између тог детета и двогодишње Данке Илић.

"Српске власти су потом контактирале полицију у Аустрији, а истрагу о сумњи на отмицу детета преузела је бечка државна криминалистичка полиција", пише у саопштењу.

Раније саопштење аустријске полиције преносимо у целости:

"Дана 30. марта 2024. године, српски држављанин који живи у Бечу пријавио је српским властима следеће: Човек је био у Првом бечком округу око 20.00 часова када је наишао на мало дете у пратњи две одрасле жене на трамвајској станици Шотенринг. Пошто је уочио сличност између девојчице и скоро двогодишњег детета несталог у Србији, направио је снимак ове три особе. Он је снимак ставио на располагање властима ради даље истраге. Српске власти су потом контактирале полицију у Аустрији, при чему је истрагу о сумњи на отмицу деце преузела бечка криминалистичка полиција.

Након што су рођаци нестале девојчице погледали слике, претпоставили су да је врло вероватно да је реч о девојчици из Србије."

Јавни тужилац Аустрије укључио се у потрагу за Данком

Информације се могу дати и бечкој криминалистичкој полицији на 01-31310-33800 или у било којој полицијској станици, пише у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу полиције налог је издат јер се сумња на отмицу детета и истовремено позивају се сви који познају жене или знају где се оне најаве да се хитно јаве полицији.

Данка Илић нестала је 26. марта, у уторак, код Бањског Поља у Бору.

За њом је расписана и Интерполова жута потерница, а због њеног нестанка у Србији је први пут активиран систем "Пронађи ме".

image
VV inauguration
banner