Србија и Балкан

Брнабић: Надам се да ће опозиција изаћи на београдске изборе

Нереди неће бити допуштени не само у Београду, већ ни у било којој другој локалној самоуправи, а локални избори неће бити обједињени, поручила је председица Народне Скупштине
Брнабић: Надам се да ће опозиција изаћи на београдске изборе© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Надам се да ће опозиција ипак изаћи на изборе за Скупштину града Београда заказане за 2. јун ове године, изјавила је председница Народне Скупштине Ана Брнабић, истичући да уколико то не ураде, "то је онда њихова политичка одлука која треба да се поштује".

Она је казала да су њена врата за дијалог увек отворена и нагласила да нереди неће бити допуштени не само у Београду, већ ни у било којој другој локалној самоуправи.

"Молим да се сви придржавају демократских вредности, а то су избори. Дакле, немојте само да претите људима да ћете покушати да спречите одржавање избора. Уколико не желите да учествујете на њима то је ваша политичка жеља и политичка одлука и ми ћемо је као такву поштовати, али немојте да претите да ћете спречавати друге људе да гласају, јер се то неће десити. Србија је земља владавине права, јаких институција и људима ће се омогућити да гласају", казала је она за ТВ Хепи.

Брнабић је нагласила и да јој се чини да је опозиција намерно остала недоречена и да су, како каже, неки од њих оставили простор да ипак изађу на изборе.

Председница Скупштине Србије је додала да се надала да ће са опозицијом ипак моћи да дође до неког договора и да се бар наставе разговори и заједнички ради на стварима које су неспорне за додатно побољшање изборних услова, подсетивши да је она радила на унапређењу изборног процеса од кад је постала и председница Владе.

"Скупштина није ријалити и није место за преформансе. Ми сви имамо посебну врсту одговорности према грађанима, јер смо њихови представници и треба да им покажемо да можемо да се договоримо. Јуче сам рекла на састанку да се плашим да је оваквим одлукама дела опозиције један део њих ушао у политички ћорсокак", рекла је Брнабић.

Она је нагласила да мора да се нађе решење у интересу грађана Србије.

Брнабић је навела и да се локални избори неће објединити, јер како објашњава то би било јасно кршење не само закона, већ и демократских норми и принципа.

"Треба да смањимо унутрашње тензије да би Србија могла да се суочи и одупре притисцима, јер не иду нам лака времена", рекла је Брнабић.

image