Србија и Балкан

Шмит објавио исправку наметнутог Изборног закона; Којић: Шмит чува политички инструисан ЦИК

У измењеном члану наметнутог Изборног закона пише да чланови Централне изборне комисије "не подлежу условима за одлазак у старосну пензију"
Шмит објавио исправку наметнутог Изборног закона; Којић: Шмит чува политички инструисан ЦИКGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат за високог представника, објавио је исправку раније наметнутог Изборног закона БиХ тако што је актуелне чланове Централне изборне комисије БиХ изузео из одредбе о пензионисању, односно истеку мандата.

Према писању бањалучких Независних новина, чланови ЦИК БиХ ће, по свему судећи, дужност обављати до 2027. године, односно спроводиће и Опште изборе 2026. године.

У измењеном члану наметнутог Изборног закона пише да чланови Централне изборне комисије "не подлежу условима за одлазак у старосну пензију".

Исправљени члан наметнутог Изборног закона БиХ у целости сада гласи: "Постојећи чланови Централне изборне комисије БиХ не подлежу услову за одлазак у старосну пензију прописаном у ставовима 1 и 2 члана 2.5а овог закона, неће бити у обавези поднети оставке или бити разрешени због неиспуњавања услова из члана 2.5, став 6, ако ти услови нису постојали у време њиховог именовања. То се неће односити на услове прописане у члану 2.5 став 6 тачка 6 и 7 овог закона", наведено је у одлуци коју је Шмит потписао 2. априла.

Према првобитној одлуци Шмит је наметнуто одредбе према којима би члановима ЦИК-а који напуне 65 година истекао мандат, а то би у пракси значило да су већ сада ван мандата Суад Арнаутовић и Јован Калаба.

Којић: Шмит чува политички инструисан ЦИК

Кристијан Шмит последњим корекцијама измена Изборног закона отворено исказује жељу да очува политички инструисану Централну изборну комисију БиХ, рекао је посланик у Представничком дому Праламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Којић је навео да Шмит својим потезима крши опште прописе који регулишу питање одласка у пензију и тако настоји очувати ЦИК који није професионалан.

"Очигледно је да Шмит само жели да спроводи силу и то отворено показује", рекао је Којић.

Он је истакао да је јасан став руководства Републике Српске и представника Српске у заједничким институцијама представљен кроз институционални одговор, као што је одговор Народне скупштине Републике Српске која је усвојила Нацрт изборног закона Српске.

Којић је поручио да ће локалне изборе спроводити изборна комисија Републике Српске.

Кристијан Шмит је исправкама Изборног закона додатно легитимисао изборни закон Републике Српске, али и недавни протест ЕУ против његовог уплитања у законодавство БиХ, оценио је правник Огњен Тадић.

Тадић је Срни изјавио да Шмит, играјући се изборним законодавством у БиХ, демонстрира противправно и антидејтонско насиље.

"Скоро три деценије део страних службеника труди се да насиљем од дејтонске БиХ направи по Србе неподношљиву антидржаву, а да би тиме присилили представнике српског народа и Републике Српске да одустану од Дејтонског мировног споразума и прихвате било какво алтернативно решење које укључује гашење ОХР-а, па макар се радило и о нечему што је налик унитарној БиХ", рекао је Тадић.

Тадић је истакао да је безброј санкција и наметања управо томе и служило, али да све то није дало резултате.

"На њихову жалост од 2021. године имају проблем и са легалитетом и легитимитетом функције високог представника, односно са Кристијаном Шмитом, па тако и данашњи његов потез говори колико је важно да Република Српска, упркос притисцима, настави да штити Дејтонски мировни споразум који ни Шмиту, ни било коме другом, не допушта то што противправно ради", поручио је Тадић.

image