Србија и Балкан

Додик: Усвојићемо свој изборни закон до 20. априла

Председник Републике Српске је истакао да је Шмитово наметање око Изборног закона у функцији покоравања Српске институцијама БиХ
Додик: Усвојићемо свој изборни закон до 20. априла© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Република Српска ће усвојити свој изборни закон до 20. априла, најавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је истакао да Република Српска има право на свој закон.

"ЦИК БиХ нема шта ту да тражи. Спровешћемо изборе према нашем закону", поручио је Додик.

Додик је навео да је оно што је Кристијан Шмит наметнуо око Изборног закона БиХ у функцији тога да се Српска покори институцијама БиХ.

"Наводно је дао право ЦИК-у да именује све председнике бирачких одбора и да их преведе у статус државних професионалних службеника. То се никада неће десити", изричит је Додик.

Додик је прокоментарисао и најављен састанак Шмита са председником Србије Александром Вучићем.

Истакао је да очекује да ће Шмит доживети потпуну делегитимизацију у Србији.

"Разумемо ситуацију у којој је председник Вучић. Оно што је најавио и желео да каже Шмиту у очи, а то је: "Пустите ви више приче о духу Дејтонског споразума, покажите нам где и шта пише, а онда ћемо разговарати. Ми већ деценијама говоримо о поштовању слова Дејтона. А страни фактори не желе слово Дејтона, већ да овде спроведу моћ и уруше политички систем, уводећи неке финансијске и друге санкције", навео је Додик.

Рекао је да му је драго што чује да у Србији институције примају Шмита, а не високог представника, пренео је портал РТРС.

"Све што он жели јесте да себи прибави неки легитимитет. Зато масовно лаже када каже да штити Српску. Покажите нам једну акцију коју су они спровели, а да је била у корист Републике Српске", казао је Додик и додао да Шмит нема шта да покаже о питању имовине.

"Предложили смо начин како да решимо питање имовине и увек смо спремни да седнемо са ФБиХ, а не са Шмитом", рекао је Додик.

Рекао је да је лаж све што Шмит планира да саопшти на састанку са председником Вучићем у вези са имовином. 

image