Србија и Балкан

Петковић брани Српску листу од Родеа: За жаљење покушај да прикријете одсуство демократије на КиМ

Никада нисте говорили о Куртијевом притиску на Србе, подржали сте лажне градоначелнике на северу и очигледно је да таквим вашим ставом их и сада подржавате, навео је директор Канцеларије за КиМ
Петковић брани Српску листу од Родеа: За жаљење покушај да прикријете одсуство демократије на КиМ© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ, поручио је данас амбасадору Немачке у Приштини Јорну Родеу да је за жаљење то што нападом на Српску листу "покушава да прикрије свако одсуство демократије и фер изборних услова на КиМ.

Петковић је уједно поставио и питање немачком амбасадору "да ли је видео немогуће услове за референдум који су стављени пред Србе, или га то не интересује".

Он је написао на мрежи Икс, реагујући на изјаву Родеа, да је, како је навео, жалосно и забрињавајуће што је Српска листа одлучила да не учествује у гласању о смени албанских градоначелника на северу КиМ, те да Роде никада није говорио о притиску премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на Србе.

"Једино је за жаљење то што вашим нападом на СЛ покушавате да прикријете свако одсуство демократије и фер изборних услова на КиМ! Никада нисте говорили о Куртијевом притиску на Србе, подржали сте лажне градоначелнике на северу и очигледно је да таквим вашим ставом их и сада подржавате. Где сте то видели да се води општина са 3,5 одсто гласова, сигурно у Немачкој нисте видели!", истакао је Петковић.

Роде је претходно у изјави коју су пренели медији у Приштини оценио као "изузетно жалосно и забрињавајуће" то што је Српска листа одлучила да не учествује у гласању за смену градоначелника на северу КиМ, додајући да је то "јасан случај да се поново врши притисак на грађане на северу да не учествују у демократским процесима.

Америчка амбасада: Жао нам је због ове одлуке

Иначе, данас се овим поводом огласила и америчка амбасада у Приштини, коментаришући да им је жао због изјаве Српске листе, али да је "њихов став јасан и непромењен, те да ће наставити да пажљиво прате овај процес".

"Подржавамо разноврсну, инклузивну, мултиетничку демократију 'Косова' и слободне, фер и праведне изборе који то подупиру", навели су и додали да очекују од тзв. косовске владе да током овог процеса буде "осетиљива" на бриге грађана са Севера.

Српска листа и њен председник Златан Елек, јуче су саопштили да је став да се не излази на предстојећи референдум на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ, јер је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе.

Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

image
VV inauguration
banner