Србија и Балкан

Чланови Српске листе напустили изборне комисије на северу КиМ: Одговор и земљама Квинте

Српска листа навела је да неће утицати на Србе, али да ће се видети колико ће се Срба одазвати позиву на гласање
Чланови Српске листе напустили изборне комисије на северу КиМ: Одговор и земљама Квинте© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Чланови општинских изборних комисија на северу КиМ из Српске листе поднели су оставке након што је ова листа позвала Србе да не излазе на предстојећи референдум, на коме ће се одлучивати о судбини четворице нелегалних градоначелника на северу.

Листа је позив на својеврсни бојкот упутила јер је, како истичу, Аљбин Курти учинио све да референдум не успе.

"Могу да потврдим да смо примили оставке четири члана Општинских изборних комисија за општине Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица, које је ЦИК претходно именовао за представнике политичког субјекта Српска листа. ЦИК је на протеклим састанцима операционализовао општинске изборне комисије у ове четири општине, именујући четири извршна службеника, који су и на челу ЦИК-а, и донео одлуку о именовању 27 чланова, који представљају парламентарне политичке субјекте", рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези, а пренео РТС.

Председник Српске листе Златан Елек рекао је на конференцији за новинаре да верује да њихов став осликава и став српског народа на северу КиМ и додао да није видео ниједан референдум на који се излази "уз присуство камера", пренео је ТВ Мост.

Српска листа реаговала је и на изјаву немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа да жали због одлуке Српске листе да не учествује у гласању за опозив градоначелника у четири општине на северу Косова.

Саопштили су и да су, као и српски народ, разочарана ставом међународних представника, посебно ставом немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа, који заслепљени љубављу према ауторитарном антисрпском режиму Аљбина Куртија не виде све једностране потезе Приштине којима се систематски крше права српског народа на Косову и Метохији са циљем коначног етничког чишћења Срба са вековних огњишта.

Срби су, како се наводи, у најбољој вери били спремни да учествују у процесу смене лажних градоначелника што су и показали потписивањем петиције у рекордном року и већем броју потписа од потребних, али да је Курти осмислио такву референдумску процедуру која је немогућа и неспроводива будући да им је циљ да се задрже лажни градоначелници у фотељама.

"Шта су поштовани представници Квинте учинили да доведу до деескалације ситуације на терену, као што су обећали јуна месеца у Европском савету? Шта су урадили по питању поштовања Бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина? Да ли су повучене илегално присутне параполицијске албанске јединице са севера Косова и Метохије? Да ли су одговарали они који су пуцали на Србе и српску децу? Да ли су међународни представници реаговали на отимање српских цркава у Винарцу, Горњем Стрмцу и Богородице Хвостанске? Да ли су зауставили неосновни правни прогон и држање у казаматима виђених Срба?", упитала је Српска листа.

Српска листа се запитала и шта су представници Квинте урадили по питању лажне експропријације и отимања српске земље, по питању забране избора, лекова, хране, динара, да ли су зауставили етнички мотивисане нападе на Србе широм Косова и Метохије.

"Да ли су позвали да се престане са лажним оптужницама за ратни злочин против српских повратника и часних домаћина? Да ли су икада позвали на кажњавање оних који су пуцали на Бадњи дан у Стефана и Милоша Стојановића? Шта су урадили када је српски народ Курти називао фашистичком милицијом и без икаквих доказа за скупштинском говорницом таргетирао Србе и Српкиње?", наводи се у саопштењу.

И када су у питању лажни градоначелници, пита се Српска листа, да ли су представници Квинте остали доследни у захтевима да они поднесу оставке?

"Шта су урадили да олакшају процес опозива? Шта су урадили са лажним бирачким списковима на којима се додају Албанци? Шта су урадили по питању етничке равноправности у бирачким одборима? Шта су урадили по питању претњи које су упућени Србима који су потписали петиције за смену лажних градоначелника? На крају, шта су урадили да Србима живот учине лакшим и бољим?", наводи Српска листа.

Наглашава се и да по питању гласања Српска листа неће вршити никакав притисак на Србе, али да ће се видети колико то Срба неки други њихови миљеници могу да укључе у овај процес.

image
VV inauguration
banner