Србија и Балкан

Додик: Прогласићемо независност, уколико Шмит буде интервенисао у вези са имовином

Нелегални Шмит је, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес, довео га до потпуног застоја и намерава да кроз закон о имовини још више закомпликује ситуацију, оценио је председник Републике Српске
Додик: Прогласићемо независност, уколико Шмит буде интервенисао у вези са имовином© R.Z./ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је у Паризу информисао француске сенаторе да Кристијан Шмит покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит буде интервенисао у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

Додик је захвалио тој групи сенатора, из различитих политичких партија, како наводи, јер су желели да чују о ситуацији, напоменувши да ће ускоро доћи у БиХ и тамо разговарати "са другим факторима".

"Изнели смо своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане с интервенционизмом и да се странци повуку. Сенаторе сам информисао о стању у Српској и БиХ, али и на Балкану, и уверен сам да ћу овом посетом остварити жељени ефекат. Мој став је био - будите објективни. Ми нисмо дошли овде да тражимо навијање по било ком основу", навео је Додик на Иксу.

Председник РС је истакао да је изнео већ познате ставове Републике Српске, а то је "да је нелегални Шмит, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес и довео га до потпуног застоја и да намерава да кроз закон о имовини још више закомпликује ситуацију".

"Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци. Република Српска ће, уколико се то не деси, донети своје законе и наставиће даље у складу с Уставом и Изборним законом БиХ, који предвиђа да ЦИК спроводи само изборе за чланове Председништва БиХ и Представнички дом ПС БиХ", нагласио је Додик.

Додик је нагласио да Француска има позитивну улогу у погледу ситуације у БиХ и да је познато да је у процесу међународног преговарања у вези са Шмитовом намером да донесе последње одлуке, била против.

"Република Српска то цени. То њено против није било довољно, јер се ради о другим великим земљама које су биле за и које имају своје ставове", закључио је Додик.

image
VV inauguration
banner