Србија и Балкан

Вучић са председавајућим ОЕБС-а : Добар и садржајан састанак

Упозорио сам, и овом приликом, на константно занемаривање и кршење постигнутих споразума када је у питању дијалог Београда и Приштине и указао на озбиљне последице таквог понашања Приштине и дела међународне заједнице, навео је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић се у Београду састао са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министром за спољне послове, трговину и европске послове Републике Малте Ијаном Борџом.

"Добар и садржајан састанак са Ијаном Борџом председавајућим Организације за европску безбедност и министром спољних и европских послова Малте, са којим сам разменио мишљења о билатералним односима, регионалним и геополитичким приликама, сарадњи Србије и ОЕБС-а и напретку реформских процеса у земљи", написао је Вучић на Инстаграму.

Он је додао да је госта обавестио о константном занемаривању и кршење постигнутих споразума од стране Приштине и дела међународне заједнице. 

"Нагласио сам важност улоге ОЕБС-а у очувању безбедности и стабилности у Европи и поштовању међународног јавног права. Упозорио сам, и овом приликом, на константно занемаривање и кршење постигнутих споразума када је у питању дијалог Београда и Приштине и указао на озбиљне последице таквог понашања Приштине и дела међународне заједнице. Поновио сам да Србија, и у овим изазовним околностима, доследно и одговорно поступа, како у спољнополитичким оквирима, тако и на унутрашњем плану, поштујући законодавне оквире, негујући конструктиван дијалог и штитећи свој народ, националне и државне интересе", навео је Вучић.

Председавајући ОЕБС-а и шеф дипломатије Малте Ијан Борџ саопштио је након завршетка званичне посете Београду, да сарадња ОЕБС-а и Србије показује да се заједничким радом могу постићи опипљиви резултати.

"Наша сарадња са Србијом је сведочанство опипљивих резултата које можемо постићи заједно. То илуструје нашу заједничку посвецћеност унапређењу критичних области као што су владавина права, људска права, демократизација и слобода медија, чиме се јача сама структура наше заједничке безбедности", поручио је Борџ, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Он је указао на "интегралну функцију ОЕБС-а као кључног форума за дијалог о свеобухватној безбедности, укорењеног у заједничким принципима и обавезама".

"Вођени духом нашег мота 'Јачање отпорности, јачање безбедности', верујемо да само кроз дијалог можемо ефикасно да одговоримо на изазове на начин који, не само да чува безбедност, већ је и активно јача", истакао је Борџ.

У саопштењу се додаје да је председавајући ОЕБС-а на округлом столу са медијским и новинарским удружењима указао на кључну улогу коју слободни и независни медији имају у демократским друштвима и нагласио да је "слобода медија приоритет за ОЕБС и кључна је за нашу колективну посвећеност подржавању основних вредности демократије"

"Право на слободу изражавања је фундаментално за мир, безбедност и правду. Малтешко председавање ОЕБС-ом одлучно је да настави са напорима да негује окружење у којем сви новинари, посебно новинарке, могу ефикасно да обављају свој посао без застрашивања или узнемиравања", нагласио је Борџ.

Он се састао и са различитим групама младих којима је поручио да су "енергија, иновација и ангажовање младих неопходни у обликовању сигурније и мирније будућности".

Борџ се, приликом посете Београду, састао и са председницом Народне скупштине Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и мандатаром за састав нове владе Милошем Вучевићем.

image
VV inauguration
banner