Србија и Балкан

"Новости": Ратку Младићу прети шлог, здравствено стање генерала забрињавајуће

Генерал свакодневно узима много лекова и за човека који је већ имао два мождана удара, велики је ризик од новог можданог удара, закључио је тим лекара из Републике Српске
"Новости": Ратку Младићу прети шлог, здравствено стање генерала забрињавајуће© M. M./ATAImages

Први утисак који је лекарски тим уз Бањалуке, на челу са генералним директором УКЦ-а Владом Ђајићем, донео после дводневне посете и обављених прегледа над генералом Ратком Младићем у притворској јединици у Хагу, јесте да бивши командант Војске Републике Српске болује од неколико тешких болести.

"Узима много лекова свакодневно и за човека који је већ имао два мождана удара, постоји велики ризик од новог можданог удара", наводи тим лекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске, преносе "Новости".

Како би се што боље упознао са болестима које има генерал Младић, тим доктора из Српске је у четвртак ступио у контакт и са Стојаном Жупљанином, који са генералом Младићем проводи свакодневно време у Схевенингену, и који је лекарима пренео значајне податке о Младићевим здравственим проблемима.

"Од Жупљанина смо узели податке колике су могућности генерала Младића при обављању свакодневних активности, што ће допринети нашем генералном налазу, односно конзилијарном мишљењу које ћемо доставити Хашком трибуналу", рекао је др Владо Ђајић, након што су завршили прегледе.

Он додаје да код генерала Младића доминирају срчане и неуролошке тегобе.

"Одрадили смо комплетан и, морам да кажем, комплексан преглед, јер генерал болује од више болести. Он нам је рекао да му је драго што смо дошли и да може коначно на српском језику објаснити детаљније какве тегобе има. Увек је проблем са холандским лекарима у превођењу и он није могао детаљно да изнесе своје тегобе које има пре свега због два мождана удара", појаснио је др Ђајић.

Др Ђајић истиче да су генералу Младићу дали и усмено савете око одређених терапија.

Начелник Клинике за неурологију УКЦ РС Синиша Миљковић каже да је генерал Младић комплексан пацијент због два мождана удара као и да узима велики број лекова.

"Обратили смо пажњу и на усклађеност тих лекова, као и на секундарну превенцију јер код људи који су имали два мождана удара постоји велики ризик за нови мождани удар", појаснио је Миљковић.

Судски психијатар Милан Стојаковић каже да су генералу радили међународне тестове преведене на српски језик и кроз те тестове ће направити одређену анализу његовог психичког стања.

"Кроз два дана прегледа које смо урадили и тестове које смо урадили видећемо какве су последице остављене након можданих удара на генералово ментално здравље", каже Стојановић.

С обзиром на то да је здравствено стање осуђеника поверљиво, лекари који су посетили генерала ће сачинити детаљан извештај, који ће осим Међународном резидуалном механизму за кривичне судове, доставити и породици и адвокатима генерала Младића.

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, каже за "Новости" да нема детаљнијих информација какве су све прегледе лекари из РС радили његовом оцу и шта су закључили.

"Чули смо се кратко после прегледа, није то био чак ни видео-позив као обично. Рекао ми је само да су завршени прегледи и да је веома уморан, па иде да спава", рекао је његов син.

image