Србија и Балкан

Европска унија у страху: Живописни и увредама склон председник гурнуће Хрватску у наручје Русије

Знам да звучи као лудак, али барем је аутентичан, рекао је загребачки пензионер о Милановићу
Европска унија у страху: Живописни и увредама склон председник гурнуће Хрватску у наручје РусијеGetty © Anadolu / Contributor

Председник Хрватске Зоран Милановић, који се противи ширењу НАТО-a и који је слање војне помоћи Украјини назвао "дубоко неморалним" продужавањем сукоба, сада је на добром путу да дође на чело владе. Што Брисел чини веома нервозним.

Шеф државе је прошлог месеца одлучио да осујети планове свог највећег ривала, премијера Андреја Пленковића, за добијање трећег мандата. Милановићеве тврдње да је администрација корумпирана и његова склоност ка исмевању политичких противника - пре свих Пленковића - донели су му позамашну подршку јавности.

Једина препрека на путу ка челу владе је то што још није поднео оставку на место председника - иако је најавио да ће то урадити кад добије изборе.

Ако победи, пише "Блумберг", динамика у најмлађој чланици ЕУ ће се променити и земља ће склизнути у наручје групе земаља - који предводи мађарски премијер Виктор Орбан - које пркосе одлукама Уније о Украјини.

Портал забринуто подсећа да је Словачка раније овог месеца изабрала "проруског" председника Петера Пелегринија, док је на челу владе већ Роберт Фицо који је наклоњен Москви.

Милановић (57) је био премијер Хрватске из редова социјалдемократа од 2011. до 2016. и познат је по својој отровној реторици када говори о противницима. Тако је Пленковић (54) у његовој интерпретацији "заштитник криминала и корупције" и "пламени јазавац", док су судије Уставног суда које се противе његовој кандидатури за премијера "неписмени мафијаши".

Тај "стил" обезбедио му је стабилну базу присталица и константно је на врху листе најпопуларнијих политичара у земљи.

Пленковић, који је кампању за резизбор засновао на старој слави увођења Хрватске у еврозону и путовање по ЕУ без виза, упозорио је да ће Милановић, ако буде изабран за премијера, одвући земљу из ЕУ мејнстрима и послати у орбиту Москве.

"Милановић својом неодговорном и непринципијелном политиком гура Хрватску и хрватски народ у руски свет", рекао је Пленковић на скупу Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у Сплиту.

Предизборне анкете показују да ни ХДЗ ни Социјалдемократска партија Хрватске неће имати већину у Сабору, али Милановићу иду у корист масовне оптужбе за корупцију у редовима ХДЗ-а и истраге и оптужбе на рачун бар седам Пленковићевих министара.

"Знам да звучи као лудак, али барем је аутентичан", рекао је Давор Стипанчевић, 52-годишњи пензионер док је пијуцкао кафу у центру Загреба. "Не могу да се натерам да гласам за другу страну, превише су корумпирани".

image