Србија и Балкан

Брнабићева: Маневарски простор Србије у Савету Европе мали, истина и правда на нашој страни

Председница Скупштине Ана Брнабић је рекла да нажалост не очекује никаква изненађења и да ће "они" то погурати, јер су "велики силни" тако рекли
Брнабићева: Маневарски простор Србије у Савету Европе мали, истина и правда на нашој страниGetty © NurPhoto / Contributor

Председница Скупштине Ана Брнабић изјавила је да на данашњој Парламентарној скупштини Савета Европе, на којој ће се разматрати препорука о пријему тзв. Косова у Савет Европе, не очекује никаква изненађења, да је наш маневарски простор мали, али да ће се Србија борити даље.

На питање какве реакције земаља очекује на Парламентарној скупштини Савета Европе, будући да су неке земље рекле да ће гласати против тога, а неке да ће бити уздржане, а и да је Одбор за политичка питања и демократију одбио амандмане српске и италијанске делегације, Брнабићева  је навела да нажалост не очекује никаква изненађења и да ће "они" то погурати, јер су "велики силни" тако рекли.

"Мислим да ће они то прогурати, зато што су велики силни то тако рекли, без обзира на предуслове, без обзира на правду и истину, тако им се може, ми ћемо се борити даље", рекла је Брнабићeва на конференцији за новинаре.

Она је оценила да је тешко да победимо у тој борби, али да су уз нас и истина и правда.

Ако се ово прогура Савет Европе ништа не значи

"Сасвим је јасно да су три предуслова била формирање ЗСО, престанак илегалне експропријације на северу КиМ и враћање земљишта манастиру Високи Дечани. Хвала онима који су јасно рекли да ово урушава кредибилитет СЕ, да је након овога, и ако се ово прогура, више ништа и не значи СЕ", рекла је Брнабићева одговарајући на питање да ли охрабрује то што су Италија и Мађарска амандманом тражиле да предуслов буде формирање ЗСО.

Она је подсетила и да је СЕ заштитник људских права и владавине права.
"Која људска права постоје за Србе и друге неалбанце на КиМ. Немају чак ни право гласа, немају ни право да приме пензије у динарима, немају право на правну помоћ када их неко нелегално приведе. Немају право на правично суђење, немају право да њихова деца имају безбедност. Ништа од тога не постоји на КиМ који је тренутно под управом привремених институција", додала је она.

Како је рекла, сада се озбиљно прича да тзв. Косово, као такво уђе у СЕ.

"Све и да су међународно призната земља, а никада неће бити, са оваквим стандардима у области људских права и владавине права они не би могли да постану део СЕ. Верујем да многи од њих осећају срамоту за ово што раде сад. И они који су представници у СЕ и када морају да гласају за то и да дају своју подршку. Знају да то дубоко није у складу са правилима и процедурама СЕ", рекла је Брнабићева.

Црвене линије

На питање поводом преговарачког оквира ЕУ са Србијом и поглавља 35 којима су обухваћене и обавезе из Охридског споразума, Брнабићева је рекла да је председник Србије Александар Вучић јасно рекао које су црвене линије.

"Црвене линије су не тзв. Косово у Уједињеним нацијама, ни у било каквим организацијама, институцијама УН. Такође, под број један је оснивање ЗСО, коју чекамо већ 11 година. Надам се, али нешто нисам уверена да ће и неко подсетити Приштину и Аљбина Куртија да заиста морају да формирају ЗСО. Пошто је то био предуслов многих ствари, али је на крају нестајао. Сада видимо да ЗСО заиста мора да буде услов за нешто. Али да сам уверена да ће је формирати, нисам. И до сад су прекршили све договоре и све споразуме", рекла је Брнабић.

Она је подсетила да нико 11 година није натерао Приштину да имплементира једну једину ствар из споразума на коме стоји потпис високог представника Европске уније, као гарант пуне имплементације тог споразума.

image