Србија и Балкан

Савет Европе одбио све амандмане српске и италијанске делегације, Србија улаже приговор

Амандмани су одбијени великом већином, па се неће разматрати на пленарној седници ПС СЕ, осим ако се не уложи приговор, изјавила је шефица српске делегације у ПС СЕ
Савет Европе одбио све амандмане српске и италијанске делегације, Србија улаже приговорwww.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

Одбор за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе гласао је против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и члан делегације Мађарске, потврдила је шефица српске делегације у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља, те најавила улагање приговора.

Пиља је у изјави за Танјуг додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној седници ПС СЕ, осим уколико се не уложи приговор.

Дакле, пракса је да ако се амандмани на овом комитету одбију великом већином, да се онда о њима не расправља у пленуму, али може да се уложи приговор са захтевом да се ипак ставе на расправу и довољно је да то затражи десет посланика.

Расправа о захтеву "Косова" да буде примљено у Савет Европе на пленуму ПС СЕ почеће око 16.30.

Српска делегација у ПС СЕ поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем "Косова" у ту међународну организацију, а Биљана Пантић Пиља је рекла за "Косово онлајн" да је то покушај да се ублажи Мишљење известиоца ПС СЕ Доре Бакојани.

Једним од амандмана које је поднела српска делегација тражило се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство, док Савет безбедности Уједињених нација "не утврди или одобри статус Косова и Метохије".

Србија је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања захтева "Косова" за чланство, а не "постприступна обавеза", како стоји у препоруци.

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске поднели су амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у СЕ којим се тражи да чланство тзв. Косова буде условљено формирањем Заједнице српских општина.

image