Србија и Балкан

Одаловић: Савет Европе би пријемом "Косова" завршио нечасну мисију

Србији би било лако да се бори када би се примењивало међународно право, али смо сведоци да је њега заменила сила, оценио је Одаловић.
Одаловић: Савет Европе би пријемом "Косова" завршио нечасну мисију© Antonio Ahel/ATAImages

Савет Европе (СЕ) би пријемом тзв. Косова завршио једну нечасну мисију, а амандмани које је Србија поднела имају за циљ да зауставе "прљави процес", изјавио је председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он истиче да су сва дешавања у СЕ очигледно оркестрирана у последњем тренутку, а све у функцији озбиљног притиска на Србију.

"Они који данас заговарају чланство "Kосова" у СЕ су исти они који су ову, условно да назовем, квази државу планирали да направе. Они желе да овим заокруже нешто што је једна нечасна мисија управо тог дела западног света, а цео сценарио од почетка распада Југославије био је планиран да почне преко Kосова", рекао је Одаловић за РТС.

Одаловић је оценио да је међународно право заменила сила, а да је амандман Србије у функцији призивања међународне заједнице да се врати међународном праву, да се врати својим обавезама.

Он каже да би Савет Европе и пријемом тзв. Косова, "завршио једну нечасну, прљаву мисију коју су спровели и у овом сазиву Европског парламента".

"Ово је можда нека од последњих седница пред нове изборе и они би да заокруже оно што су до сада радили", оцењује Одаловић и подсећа да данас нико не помиње Бриселски споразум и обавезе које су "потписом гарантовали управо представници ове институције у коју данас желе да уведу самопроглашену државу Косово, преко свега онога што се последње две године дешавало на простору KиМ, првенствено на северу".

Како указује, амандман Србије је у функцији враћања назад и са циљем да се "заустави цео овај прљави процес, да се оно што је договорено поштује по приоритетима како је то и договорено", нагласивши да би се "успостављањем ЗСО решили многи проблеми који су данас врло озбиљни и забрињавајући". 

На питање чију подршку очекује данас на седници Парламентарне скупштине Савета Европе, Одаловић каже да када би се саме земље питале, ми не бисмо имали проблем.

"Овде је очигледно нешто много веће, једна озбиљна кампања коју воде ти из западних центара и врше страховите притиске на земље које су традиционално наши пријатељи. То су они с којима ми нисмо имали отворених питања, нити би у овој ситуацији имали један разлог да гласају другачије него да не подрже ту иницијативу. Али су огромни притисци тих центара и очигледно је да би ова администрација хтела да забележи, условно да назовем, неки резултат који ће бити резултат који нас не води нигде", наводи Одаловић.

Указује да је главни циљ Србије данас одлагање гласања о препоруци за чланство тзв. Косова у Савету Европе, а оно што следи, уколико се то не догоди, јесте Комитет министара 17. маја и то би било дефинитивно гласање о пријему Приштине.

"То је задња инстанца која дефинитивно одлуку доноси. Ово је претпоследња инстанца и ово је тренутак када треба то се застави. Ово је часнији тренутак да се ово заустави него онај који ће бити на Комитету министара. Зато што су тамо политички представници, значи цела прича се своди да долазе из различитих политичких опција, из различитих земаља и чине ту Парламентарну скупштину. И они, ако би имали довољно разумевања и слуха, да они пошаљу поруку, то је много већа обавеза после тога, и не само за Комитет министара, јер он не би имао предлог, него уопште за међународну заједницу како да се понаша", нагласио је Одаловић.

Поручује да "ми данас причамо о томе да одложимо пријем, јер је то сада тренутно једино што можемо да урадимо".

Када је реч о резолуцији о Сребреници, истиче да се Србија позива на међународно право и наводи да би та резолуција била омча о врату и Републици Српској, Србији и српском народу.

Одаловић се осврнуо и на могућност да Борут Пахор замени Мирослава Лајчака на месту специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине оценивши да би он могао да унесе неку нову енергију али да поједини центри моћи урушавају дијалог који су сами осмислили.

Нагласио је да смо сада "много даље од стања и статуса у којем смо били пре него се уопште ушло у дијалог".

"Уместо да дијалог донесе нове квалитете, нова решења, да једноставно имамо бољи живот и једну већу сигурност и смисленији живот и Срба и Албанаца. Ми данас имамо исељавање Срба, протеривање и Албанце који настављају терор", закључио је Одаловић.

image