Србија и Балкан

Уочи гласања о пријему тзв. Косова у СЕ: Несигурни гласови Јерменије, Румуније, Молдавије и Украјине

Српска делегација чини све да се ставови Србије чују, али чини се да се за гласање чека наређење великих земаља
Уочи гласања о пријему тзв. Косова у СЕ: Несигурни гласови Јерменије, Румуније, Молдавије и УкрајинеGetty © Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Делегација Јерменије, Румуније, Молдавије и Украјине још нису дефинитивно одлучиле како ће гласати, мада је утисак да ће њихови посланици углавном остати уздржани или да се неће изјашњавати.

Заменица председавајуће групе ЕПП - Европске народне партије Мари Кристин Далоз сложила се са српским посланицима да су процедуре у вези с пријемом лажне државе Косово у Савет Европе прекршене. У корист Србије, говорио је представник Мађарске и готово је извесно да ће посланици ове суседне земље гласати против пријема.

У овој атмосфери је, према сазнањима "Новости", прошао је први дан у заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, на којем је данас на дневном реду и извештај известиоца СЕ Доре Бакојани, која је предложила пријем тзв. Косова, а о чему треба да гласа парламент.

Делегација Србије коју чине посланици Биљана Пантић Пиља, Елвира Ковач, Дуња Симоновић Братић... је на бироу ЕПП, комитетима и неформалним разговорима покушала да учини све да се ставови Србије чују. Но чини се, да иако је свима све јасно, за гласање, на овај или онај начин, чека се наређење великих земаља.

Предали смо и амандмане на извештај Бакојанијеве, а све у циљу да се одложи гласање у Комитету министара 17. маја (последњи корак за пријем после доношења препоруке у парламенту СЕ), јер је дуга листа примера зашто тзв. Косово не испуњава услове - није међународно призната држава, није формирала Заједницу српских општина дуже од 11 година, отима имовину, права Срба и не постоје...

Све ово је, мање-више, и било међу условима у првобитном извештају Бакојанијеве, али се онда преко ноћи доста тога променило, а Приштина је морала само да врати имовину Дечанима, и то осам година пошто је и њихов суд рекао да земља припада манастиру. И врата СЕ су се малтене отворила.

У амандманима у које су "Новости" имале увид, између осталог, наводи се да "Скупштина сматра да тежње тзв. Косова да се придружи Савету Европе не би требало да наиђу на позитиван одговор".

"Многи, посебно етнички мотивисани злочини, остају некажњени. Могуће чланство у Савету Европе било би кулминација кршења основних правила и принципа међународног права, укључујући и кршење Повеље Уједињених нација. Чланство у Савету Европе би се схватило као негација свих тих принципа. Скупштина препоручује да Комитет министара одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација коначно не утврди или одобри статус Косова и Метохије. Скупштина је свесна да део држава чланица Савета Европе не признаје Косово као државу", наводи се у амандманима, у којима се на неколико места подвлачи да тзв. Косово није испунило Бриселски споразум.

По старом обичају, најгласнији заступник лажне државе био је Хрват Давор Иво Штир, који се чак побунио када је поменута могућност да у име групе ЕПП говори Мађар Наца Лоринц, те је инсистирао да то буде посланица из Норвешке. Српски представници ће покушати, колико им буде дозвољено, да данас дискутују што више.

Расправу у пленуму ће данас највероватније слушати и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

За пролаз је потребно да две трећине присутних посланика гласа "за".

image