Србија и Балкан

Изборни закон БиХ иде на одлучивање у скупштину

Председик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је навео да се на састанку нису сагласили о питању резолуције о Сребреници, истакавши да Српска не прихвата да било ко из БиХ то може поставити као став БиХ јер за то нема одлуке Председништва ни других органа
Изборни закон БиХ иде на одлучивање у скупштину© NurPhoto / Contributor

Спремни смо да покушамо у наредних пар дана да упутимо Изборни закон БиХ на одлучивање у Парламентарну скупштину и да видимо на који начин можемо да деблокирамо европски пут, изјавио је данас председник СНСД-а Милорад Додик.

"Жао нам је што је дошло до застоја након добијања статуса преговарача, дошли смо у ситуацију да тражимо решење", рекао је Додик након састанка партнера у власти на заједничком нивоу - српске стране, бошњачке стране и лидера ХДЗ-а Драгана Човића.

Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да би проблеми у БиХ били решени усвајањем изборног закона БиХ у Парламентарној скупштини БиХ, преноси РТРС.

"Чини ми се да је решење у томе да до идућег петка у парламентарној процедури усвојимо изборни закон БиХ", рекао је Човић.

Председник СДП-а Нермин Никшић је истакао да му је жао што је заустављен почетни замах.

"Овај данашњи састанак је завршен на начин да смо опредељени да, како су то рекли и моји претходници, се покушамо вратити на ЕУ пут, да деблокирамо тај, да се окренемо решавању питања. И оно што смо досад постизали је да заједничким договором дођемо до законских решења која ћемо ми доносити, а не која ће бити наметнута", рекао је Никшић.

Председник странке Народ и правда Елмедин Конаковић истакао је да је данас током разговора био другачији амбијент и да су политички актери успели да се договоре о "веома, веома тешким питањима".

Стевандић: Усвајамо изборни закон РС

Председик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће сутра бити усвојен Изборни закон Републике Српске.

"Народна скупштина сутра ће усвојити свој Изборни закон. Оставићемо довољно времена колегама из ФБиХ да у контакту са фактором из Републике Српске видимо да ли можемо наћи заједнички садржилац који ће онемогућити интервенционизам, направити изборни закон по вољи грађана БиХ, провести изборе", рекао је Стевандић након састанка са лидерима странака које су партнери на нивоу БиХ, преноси РТРС.

Стевандић је навео да се на састанку нису сагласили о питању резолуције о Сребреници, истакавши да Српска не прихвата да било ко из БиХ то може поставити као став БиХ јер за то нема одлуке Председништва ни других органа.

image
VV inauguration
banner