Србија и Балкан

Ковачевић: Желимо у ЕУ као заједницу суверених земаља у којој одлуке доносе представници грађана

Уколико Шмит сам не повуче наметнути Изборни закон, Република Српска ће усвојити свој Изборни закон и, у складу са Уставом спровести онај ниво избора на који Српска има право, поручио је портпарол СНСД-а
Ковачевић: Желимо у ЕУ као заједницу суверених земаља у којој одлуке доносе представници грађанаwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је рекао да Република Српска жели да буде у ЕУ као заједници слободних и суверених земаља, у којој одлуке доносе представници грађана у институцијама.

"Ми сматрамо, уколико желимо да се крећемо према ЕУ, да је та унија заједница слободних и суверених земаља, да је то друштво у којем и ми желимо да будемо", истакао је Ковачевић, преноси РТРС.

Ковачевић је нагласио да "БиХ не треба да буде део ЕУ уколико ће и даље да постоји некакав странац којег нико није звао, нико није изабрао, именовао, није му дао мандат, ни надлежности и који ће уместо институција, грађана и њихових политичких представника да намеће одлуке и законе".

"То онда дефинитивно није нешто где ми желимо да будемо и да припадамо, нагласио је Ковачевић.

Он је навео да је дат један период да Кристијан Шмит сам повуче наметнути Изборни закон, иако, како је рекао, СНСД није претерано уверен да до тога може да дође, те додао да је дат и простор партнерима у власти на нивоу БиХ да, као представници институција, грађана и народа у БиХ, заједно неке одлуке прогласе ништавним и донесу заменске.

"Уколико до тога не дође онда улазимо у један озбиљан период. Република Српска ће усвојити свој Изборни закон и, у складу са Уставом и важећим Изборним законом, спровести онај ниво избора на који Република Српска има право, рекао је Ковачевић.

Говорећи о Шмиту, Ковачевић је навео да је он управо оно што је рекао и председник Србије Александар Вучић након сусрета с њим, дакле, само Кристијан Шмит.

"То је управо оно што ми говоримо све ово време – немачки држављанин који тренутно борави у БиХ и даје себи за право нешто што нико нема право ни у једној држави у свету, а поготово не у Европи, нагласио је Ковачевић, који је и делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентране скупштине БиХ.

image
VV inauguration
banner