Србија и Балкан

"Српска те зове": Додик позвао муслимане да повуку предлог резолуције; "Бићемо део Србије"

Велики митинг у Бањалуци под називом "Српска те зове" завршен је вечерас
"Српска те зове": Додик позвао муслимане да повуку предлог резолуције; "Бићемо део Србије"© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Скуп "Српска те зове" који је вечерас одржан у Бањалуци у организацији Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, а којем је присуствовало око 50.000 грађана, протекао је мирно и без иједног инцидента, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Митинг је најављен као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

Народна скупштина Републике Српске (НСРС) усвојила је раније данас Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Скупштина је усвојила и закључке у вези са Извештајем Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године у којима се, поред осталог, потврђује да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и да се не може прихватити.

  • 18. апр 2024 • 20:50

    20:50

    Цвијановић: Све су жртве, жртве и све мајке исто плачу

    Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је вечерас окупљенима на народном митингу "Српска те зове" на Тргу Крајина у Бањалуци да се дуго знају и окупљају, као и да сваки пут пошаљу поруку коју је требало да пошаљу.

    "Неки кажу да нас нема довољно, а ја кажем појма ви немате колико нас има на бранику Републике Српске. Рећићу да нема великих и малих жртава. Све су жртве, жртве. Нема куће ни српске, хрватске и бошњачке која је раскућена, а да то није трагедија. И ако смо у стању да то кажемо зато што то мислимо онда то очекујемо и од других. Да не покушавају да нас на сваки начин оцрне већ да буду људи и да кажу да све мајке исто плачу", рекла је Цвијановић.

    Поручила је и да нико Србима неће моћи да узме ни понос ни сећање, али ни Републику Српску зато што је она, казала је, израз воље овог народа.

    Република Српска је, истакла је, битка, политичка и свака друга, она је оквир у којем желимо да живимо и радимо и да је оставимо нашој деци.

    "Лажов Шмит је рекао да ће интервенисати у наше наставне програме, а ја му са овог места поручујем да неће интервенисати ниушта, неће интервенисати у наше програме и српску децу учити да је Насер Орић херој, а сви наши припадници Војске Републике Српске и полиције Српске злочинци и зликовци. Наши наставни програми су наши наставни програми, наше школе су отворене за свако дете за разлику од оног другог ентитета", рекла је Цвијановић.

    Подсетила је да и данас у Федерацији БиХ постоје две школе под једним кровом, а нас, казала је, нападају.

    "Зашто они нас нападу и толико нас мрзе", упитала је и истакла да је природно да се подршка добије за осетљива и тешка питања, али јој се, каже, чини да то неће бити овај пут, јер је неко злоупотребљавао институције.

    Српска је, поручила је Цвијановић, отворена за све људе које год националности били, али морају да поштују законе Српске, разлику никада нисмо правили.

    "Ми смо зрела република, и демократско друштво. Та резолуција настала је тако што никада није дата прилика да о њој одлучују они који су надлежни, а ти који су надлежни сам и ја, мене нико није питао", рекла је Цвијановић и истакла:

    "Сто пута нас санкционишите нећемо дати Српску донесите сто резолуција. Нећемо. Е, зато смо се ми овде окупили и можете да причате шта год хоћете, али ова Република може да се обрачунава, али неће да носи терете који јој не припадају".

    Захваливши свима зато што су дошли на митинг, Цвијановић је рекла да је поносна на све једног човека који је дошао и на оне који пренос гледају код својих кућа, као и на оне који нису дошли.

    "Доћи ће једном, јер ово је Република која припада свима нама. Хвала Србији, председнику Србије Александру Вучић. Живела Република Српска, живела Србија", поручила је Цвијановић.

  • 19:48

    Додик позвао муслимане да повуку предложену резолуцију о Сребреници

    Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је вечерас муслимане да ако хоће заједнички живот са Србима у БиХ повуку предложену резолуцију о Сребреници, а ако неће Српска ће размислити како и докле ће учествовати у животу у БиХ.

    Република Српска ће, поручио је, чим се за то створи прилика бити у савезу са Србијом.

    "Србија је наша држава и да је божје, уставне и сваке друге правде били бисмо саставни део Србије, а не овог с....а од БиХ", истакао је Додик на народном митингу на препуном бањалучком Тргу Крајина.

    И бићемо једног дана део Србије, уверен је, макар, како каже председник Српске, он не био председник и не био ни жив.

    "Али бићемо јер то је наша воља и жеља. Ништа нису учинили да живимо и радимо са њима и нећемо живети са њима. Београд је наш главни град. Бањалука је наш главни град. Хвала свима који помажу, али ово што смо направили направили смо нашом снагом и упорношћу. Мало је оних који су у овим околности преживели 30 година", рекао је Додик, чије речи су пропраћени бурним аплаузом.

    Опширније прочитајте овде.

  • 19:42

    Стаменковски: Какви бисмо били Срби да нисмо уз Српску када јој је најтеже

    Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је вечерас у Бањалуци на митингу "Српска те зове" да је већинска Србија уз спрски народ Републике Српске - Србија која зна колику цену су њени грађани платили за своју слободу.

    Нагласила је да су се Срби из свих крајева Србије и Републике Српске окупили на митингу да пошаљу поруку саборности, слоге и јединства и нагласила да је Република Српска име на које се устаје од Суботице до мора, од Неготина до Книна, од Скопља до Бањалуке.

    "Тако је било, тако ће остати", рекла је и нагласила да иза злогласне резолуције о Сребреници у УН стоји Немачка која, како је нагласила, у наслеђу има најтеже и најсвирепије облике и елементе геноцида у 20. веку. Додала је да је ту и Велика Британија, која се у прошлости обрачунавала са читавим цивилизацијама, са културама и народима.

    "Ова најављена резолуција иницирана од стране оних који уместо да се загледају у своју прошлост, да преиспитају своју историју, они су одлучили да копају по нашој прошлости", рекла је она и додала да све то не раде случајно, већ да желе да поткопају темеље РС, све наше најзначајније вредности из прошлости - мир и суживот и потребу да будемо своји на своме.

    "Они хоће да српски народ дехуманизују, да искомпромитују РС, да на Србију свале нови терет старих подела, да је по тим теретом оборе и потчине", рекла је она.

    Нагласила је да зато предлаже и руководству Србије и РС да са скупа усвоји закључке да РС није резултат геноцида, него одбране од геноцида, није акт напада, него чин одбране нашег народа.

  • 19:26

    Брнабић: Без обзира на изазове, важно је да се Србија и Српска држе заједно

    Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је вечерас у Бањалуци да, без обзира на то са каквим се изазовима суочавамо, важно је да се Србија и Република Српска држе заједно, а да ће они који су данас на власти у Србији, за разлику од неких претходних, увек бити уз Републику Српску и српски народ.

    "Без обзира на све изазове и на све недаће са којима се заједно суочавамо. И колико год времена била тешка, изазови комплексни, важно је да се држимо заједно, важно је да се окупљамо, помажемо и да смо увек у нашем националном бићу једно," рекла је Брнабић током свог говора на великом митингу "Српска те зове", који је организован као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

    Брнабић је нагласила да са вечерашњег скупа жели да пошаље три поруке.

    "Моја прва порука је да је Србија увек била и биће за поштовање Дејтонског споразума. Нажалост, делује да смо једини који су ту позицију увек у потпуности доследно држали и нисмо је никада мењали. Истовремено, увек смо били мета најпрљавијих напада, бесомучних лажи, само зато што некоме не одговара Србија која је економски све снажнија, у сваком погледу све успешнија и која брине о свом народу", рекла је Брнабић.

    Брнабић је истакла, образлажући другу поруку, да су се времена променила и да су некада власт у Србији чинили они који су уводили санкције Републици Српској, да су након њих дошли они који су, како је рекла, радили онако како им се из иностранства нареди.

    "Данас су у Србији на власти људи који ће увек бити уз Српску и уз српски народ. Свакако не морамо увек да мислимо исто, могу мишљења да нам буду различита, можемо некада и да се не сложимо око неких ствари, али ћемо увек бити заједно. И што буде теже, то ћемо ми бити ближи", поручила је Брнабић.

    Брнабић је нагласила као трећу поруку то што је Србија једина земља у региону која је, преко највиших званичника, исказала жаљење према жртвама других народа на Балкану.

    "Једина. Наш председник тада као председник владе Србије Александар Вучић отишао је у Сребреницу да положи цвет и да покаже пијетет, а тамо је мучки нападнут. Пошто је ваљда желео да положи цвет, они су желели да га убију и да га линчују. И дан данас то остаје једини напад на неког страног званичника који ни на који начин није кажњен", рекла је Брнабић.

  • 19:09

    Стевандић: До победе остајемо сложни, несаломиви и јединствени

    Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас да Српска не да своје, неће туђе и да је сто пута јача него се то чини.

    Стевандић је на народном митингу "Српска те зове" на препуном бањалучком Тргу Крајина поручио да се овако велики број људи на овом истом месту окупио и пре 34 године, када су одлучили да се Србима не понови Јасеновац, Јадовно, Стара Градишка, да нам, како је рекао, епископа не закољу и баце у јаму.

    "Али све то огорчење и бол од нас није направило нељуде. Нисте чули са овог места ниједну ружну реч за Бошњаке и Хрвате. То је величина нашег народа, ми знамо да ценимо туђе сузе", поручио је Стевандић.

    Ми, казао је, знамо која је одговорност на нама да сачувамо Српску као државу мира.

    "Сви који су за мир и који воле своју децу су добродошли и Српска им је отворила врата и они су нама. Али нисте добродошли ако не желите мир и ако желите Српску да прогласите геноцидном, да нас кажњавате, а нацисте награђујете", рекао је Стевандић.

    У нашем срцу, истакао је, нема мржње, ништа не освајамо, нити претимо, али у нашем срцу нема ни страха.

    "Наш народ је своју правду извојевао својом борбом ...и никада са ове стране Дрине, никада на овим просторима није било оволико јаких и одлучних луди, који своју децу и Републику Српску не дају", рекао је Стевандић.

    Он је захвалио свима који су вечерас дошли на Трг Крајина, али је захвалио и онима који нису хтели да дођу.

    "Њих се не одричемо, доћиће сутра. Српска се никог не боји... власт народ, територија, институције, одговорност и поступање по закону...Недамо своје, нећемо туђе, најјачи смо данас шта год мислили о нама, Српска је сто пута јача него вам се чини. До победе остајемо сложни несаломиви и јединствени", поручио је Стевандић.

  • 18:27

    Почео велики митинг "Српска те зове" у Бањалуци

    На Тргу Крајине у Бањалуци данас је почео велики митинг под називом "Српска те зове", најављен као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

    Велики број грађана из скоро свих делова Републике Српске је окупљен на тргу у центру Бањалуке, уз мноштво тробојки Србије и Републике Српске.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:56

    СНСД: Саопштење америчке амбасаде без аргумената

    Америчка амбасада у најновијем саопштењу у којем за кризу у БиХ криви председника Републике Српске Милорада Додика за то није пружила ниједан аргумент, изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Срђан Мазалица.

    Мазалица је навео да је ово саопштење некоректно, непринципијелно и лицемерно, истакавши да су неколико последњих политичких криза изазвали америчка администрација и високи представници и они који себе тако називају.

    Он је подсетио да се амбасада САД мешала и "инсистирала на решавању одређених ствари", а обично се радило о развлашћивању Републике Српске.

    "То је било укидање 9. јануара, проблем државне имовине, а сада и Изборног закона", подсетио је Мазалица.

    Он је указао да су све то питања која су БиХ одвукла од европског пута, док је ЕУ код Изборног закона строго нагласила да ће поштовати само споразум домаћих политичких снага, а САД су подржавале Кристијана Шмита и инсистирали на одређеним наметнутим решењима.

    За излазак из политичке кризе било би најбоље када би америчка амбасада преспавала годину дана, оценио је Мазалица.

    Он сматра да је Изборни закон Српске уставно и законито, али изнуђено решење, јер председник Републике није устао на леву ногу и одлучио да створи политичку кризу.

    "Све политичке кризе у БиХ су настале или одлукама високог представника или одлукама Уставног суда БиХ у којем седе стране судије или одлукама бошњачких политичких странака", закључио је Мазалица.

  • 17:55

    Народна партија Српске: Шмит одговоран за дестабилизацију БиХ, а не Додик

    Посланик Народне партије Српске у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је да је дестабилизација почела када је Кристијан Шмит дошао у БиХ без резолуције Савета безбедности УН, чиме је прекршен Дејтонски мировни споразум и поручио да председник Српске Милорад Додик није кривац за политичку кризу.

    Коментаришући саопштење америчке Амбасаде у којем се наводи да су за кризу у БиХ криви домаћи политички лидери, а нарочито Додик, Бањац је упитао зашто се онда гура резолуција о Сребреници која уноси националне немире унутар БиХ.

    Бањац је истакао да се у Сребреници није догодио геноцид и то је одговор на резолуцију коју у Генералну скупштину УН гурају Немачка и Руанда, а поготово Немачка која је за време Другог светског рата починила огромне злочине.

    "То је фокус свега, јер на констатацију САД и неких земаља из ЕУ да смо ми, односно председник Српске Милорад Додик главни кривац, постављам питање зашто гурате резолуцију и уносите национални немир унутар БиХ, а поготово када је реч о Србима који су толико страдали у Другом светском рату", рекао је Бањац за Срну.

    Према његовим речима, америчка Амбасада својим потезима онемогућава домаћим политичарима да се договоре и тако врши дестабилизацију целог простора.

    Он сматра да се и ЕУ погубила, док Република Српска опет покушава да се договори, иако је иницирана резолуција о Сребреници, наметнуте измене Изборног закона једног туристе Шмита и говоре да имовина не припада ентитетима.

    "Покушавамо све време да се договоримо, да стабилизујемо ово подручје и договоримо са партнерима из Федерације и када дођемо до неког договора, они се умешају и наравно онда договора нема", закључио је Бањац.

  • 17:35

    Парламент РС усвојио извештај Независне међународне комисије о Сребреници

    Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

    Скупштина је усвојила и закључке у вези извештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, преноси РТРС.

    За извештај и закључке су гласала 73 посланика, није било уздржаних нити гласова против.

    Народна скупштина Републике Српске подржава ставове изнесене у закључцима извештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, те потврђује да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и да се не може прихватити, пише у предлогу закључака.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 17:17

    Стевандић: Све што је наметнуто једног дана пропадне

    Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас у парламенту да све што је наметнуто једнога дана пропадне, па ће тако и нелегални високи представник у БиХ Kристијан Шмит, као што је пропао и први извештај Kомисије за Сребреницу, који је стављен ван снаге.

    Стевандић сматра да ће извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године имати посебан значај када га усвоји Народна скуппштина Републике Српске.

    Он је изразио задовољство чињеницом да су сви посланички клубови странака из Републике Српске својим потписима подржали закључке у вези са извештајем Независне комисије.

    Стевандић је поручио да је за српски народ и Републику Српску неприхватљива резолуција о Сребреници у УН која није о помирењу у БиХ, већ осуђујућа резолуција.

    "За српски народ и Републику Српску неприхватљиво је доношење такве резолуције, јер је то предворје укидања Републике Српске", поручио је Стевандић.

    Он је истакао да је амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија кршењем процедура у Председништву БиХ и спољној политици кренуо у процедуру за усвајање резолуције о Сребреници у УН.

image
VV inauguration
banner