Србија и Балкан

Градски одбор Заједно одлучио да колективно иступи из странке

Како су најавили започеће моментално припреме за излазак на изборе у сарадњи са партнерима из коалиције Србија против насиља који су најавили излазак на изборе 2. јуна
Градски одбор Заједно одлучио да колективно иступи из странке© Antonio Ahel/ATAImages

Градски одбор странке Заједно саопштио је данас да је донео одлуку о колективном иступању из чланства странке Заједно, јер руководство странке није прихватило вољу већине чланова градског одбора да градски одбор учествује на изборима за Скупштину града Београда 2. јуна.

Градски одбор који окупља локалне одборе, чланове и активисте странке са територије свих београдских општина започеће моментално припреме за излазак на изборе у сарадњи са партнерима из коалиције Србија против насиља који су најавили излазак на изборе 2. јуна, поштујући вољу већине чланова коалиције.

"У контакту смо са странкама које су најавиле излазак на изборе. У данима који долазе разговараћемо о свим аспектима борбе, чишћењу бирачког списка, контроли, као и кандидату који може да се супротстави Вучићу и Шапићу у Београду. Верујем у победу јер верујем у борбу. Промене крећу из Београда", рекао је после састанка председник Градског одбора странке Заједно, Ђорђе Микетић, наводи се у саопштењу.

Он је додао да је план градског одбора странке Заједно у три тачке за Зелени Београд спреман и да су га писали највећи стручњаци, након чега је, како је навео, план унапређен и изгласан путем процеса у којем је учествовало неколико хиљада људи.

"То ћемо свакако понудити колегама као могућу платформу изборног програма", додао је он.

Микетић је пожелео срећу у даљем политичком деловању странци Заједно и поновио да "бојкот и пасивизација" нису решење.

"Као и до сада, морамо се борити на два колосека. На терену када год се узурпира јавни интерес, али и кроз институције и унапређење изборних услова одакле једино могу да се мењају Београд и Србија", рекао је Микетић.

Подсетимо, одлука претходно је одлука Ђорђа Микетића да београдски одбор учествује на изборима 2. јуна, довела до искључења Микетића из партије, како се тврди у саопштењу београдског одбора. Странка Заједно је једна од партија која је јуче одлучила да бојкотује београдске изборе, и док је централа саопштила такав став, њихов градски одбор на челу са Микетићем је саопштио да на изборе излази.

Изменама Закона о локалним изборима мењају се рокови за расписивање и гласање

Посланици Скупштине Србије започеће расправу у понедељак, 22. априла о изменама и допунама Закона о локалним изборима којима се мењају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

Одлука о расписивању избора доноси се најраније 150 дана, уместо 120 дана, а најкасније 45 дана од дана пре истека мандата одборника.

Такође, од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 30 уместо 45 дана, ни више од 60 дана, пише у предлогу измена и допуна овог закона.

Предложено је да се закон донесе по хитном поступку, а за представника предлагача одређен је шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов.

Измене и допуне Закона о локалним изборима ушле су данас у скупштинску процедуру са 184 потписа народних посланика.

Предлог су подржали посланици владајуће коалиције, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије - Ново лице Србије, Еколошки устанак, самостални посланици Покрета слободних грађана, као и посланици СДА Санџака и Партија за демократско деловање Шаипа Камберија.

image