Србија и Балкан

Дачић:Седница Савета безбедности УН још једна прилика да Вучић укаже на све проблеме Срба на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио да је седница прилика да Вучић истакне да је извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а, који се, како је навео, увек спрема шаблонски, недовољан и да не приказује на прави начин све недаће са којима се српски народ суочава
Дачић:Седница Савета безбедности УН још једна прилика да Вучић укаже на све проблеме Срба на КиМ© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данашња седница Савета безбедности УН у Њујорку, која је посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а још једна прилика да председник Србије Александар Вучић истакне све темељне принципе за које се залаже Србија, као и да укаже на све проблеме са којима се Срби суочавају на простору КиМ.

Дачић је изјавио за ТВ Пинк да је седница прилика да Вучић истакне да је тај извештај који се, како је навео, увек спрема шаблонски, недовољан и да не приказује на прави начин све недаће са којима се српски народ суочава.

"Такође и прилика да истакне и то да у њему нису описани сви проблеми, нити је јасно одакле сви ти проблеми проистичу", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да на седници неће присуствовати премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, наводећи да је очигледно разлог тај што није добро прошао у ранијим "дуелима" са Вучићем.

"Занимљиво је да Курти неће бити на седници, него Османи. Он је побегао од те седнице и мегдана са Вучићем. Углавном је он долазио на ове седнице, али очигледно је да није баш најбоље прошао у свим тим дуелима, јер он то схвата као неку врсту дуела", рекао је Дачић.

Он је указао и да је седница СБ која ће данас бити одржана у Њујорку редовна, али да западне земље покушавају и успевају у томе да смање број тих седница.

"Раније су се одржавале четири пута, на свака три месеца, па се смањило на три, па сада на два пута годишње. Тешком муком смо задржали да уопште буде два пута. И сад имате нелогичну ситуацију, то је да се о БиХ расправља  два пута годишње, а њима смета што се два пута годишње расправља о Косову и Метохији", рекао је Дачић.

"Референдум на КиМ ће сигурно бити тема"

На питање да ли очекује да ће неко на данашњој седници реаговати на референдум који је одржан на северу КиМ и на српски бојкот, Дачић је навео да то питање формално не улази у извештај, али да ће то сигурно бити тема. Додао је и да је референдум на северу КиМ "пропао".

"Знате какав је то сад спин, они нас сад криве за тај референдум, што смо ми као бојкотовали референдум - мислим на ЕУ. Ето, ми нисмо конструктивни, а испада да Приштина јесте. А они су направили целу ту ситуацију. Били лажни избори, изабрани лажни градоначелници. Онда они рекли да покренемо иницијативу за смену, па ће они да поднесу оставке. Међутим, они не поднесу те оставке, па онда треба да се иде на референдум. То је читав један списак неких научно фантастичних идеја које стално изазивају проблем", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је циљ једностраних аката које долазе од Куртија да се стално изазивају неки проблеми и да се закомпликује живот Срба који живе на Косову и Метохији, чиме би се остварио дугорочни циљ - наставак политике етничког чишћења.

image
VV inauguration
banner