Србија и Балкан

Одржан помен радницима РТС-а убијеним у НАТО бомбардовању 1999. године

Испред споменика ЗАШТО у 2.06 и ове године окупили су се чланови породица погинулих радника, њихове колеге и пријатељи, као и државни званичници
Одржан помен радницима РТС-а убијеним у НАТО бомбардовању 1999. годинеwww.globallookpress.com © Zheng Huansong

У Ташмајданском парку рано јутрос одржан је помен за 16 радника РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању зграде РТС-а током агресије на СР Југославију 1999. године.

Испред споменика ЗАШТО у 2.06 и ове године окупили су се чланови породица погинулих радника, њихове колеге и пријатељи, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представник Министарства информисања и телекомуникација Дејан Стојановић, представник Министарства културе Младен Весковић, градска секретарка за културу Наташа Михајловић Вацић, преноси РТС.

Међу присутнима били су и генерални директор РТС-а Драган Бујошевић, председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек, као и представници УНС-а и НУНС-а и синдиката.

Минутом ћутања одата је пошта убијенима, а у име породица жртава окупљенима се обратио брат страдалог Синише Медића Мирослав Медић, који је подсетио на злочин НАТО-а – да први пут у историји ратовања бомбардује једну медијску кућу, смештену у густо насељеном делу града.

Медић је рекао да је НАТО желео да покаже "сву своју моћ, бахатост и некажњивост" хладнокрвно убијајући цивиле и уништавајући привредне и цивилне објекте широм тадашње државе у 78 дана рата који су водили без одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

"Без икаквог јасног упозорења запосленима, гађали су зграду Радио-телевизије Србије, не водећи ниједног тренутка рачуна о могућем броју цивилних жртава", рекао је Медић.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у два сата и шест минута после поноћи 23. априла 1999. године.

Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ.

Тада је на својим радним местима погинуло 16 радника РТС-а.

Животе су изгубили: Јелица Мунитлак – шминкер, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар мастера, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – дизајнер програма, Славиша Стевановић – техничар у размени, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – техничар у размени, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар мастера, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.

image
VV inauguration
banner